Bine v-am găsit!
Astăzi aș vrea să vă vorbesc despre principiile unei alimentații sănătoase, cu precădere în rândul copiilor și adolescenților.
Câți dintre voi cunosc principiile de asociere sănătoasă a alimentelor? Mai mult de jumătate din sală ridică mâna. Wow, minunat! Acum aș vrea să ridice mâna aceia care le aplică zilnic în alimentația familiei. Un sfert. Voi încerca să vă dedic sesiunea de azi, în speranța că, la final, veți pleca de aici mai informați, mai conștienți de posibilele riscuri și, mai ales, mai dornici să optați oricât de des veți putea pentru o alimentație sănătoasă.
Auzim deseori de așa-numita epidemie de obezitate în rândul tinerilor și mai ales a copiilor mici, însă din punctul meu de vedere, epidemia este în rândul părinților, pentru că aceștia duc greutatea și responsabilitatea acesteia.
În calitate de medic, aș vrea să vă povestesc despre un caz de-al meu, care m-a marcat și care m-a determinat să mă documentez pe acest subiect, să vreau să aplic zilnic principiile unei alimentații sănătoase și să-mi doresc să-i inspir și pe alții.
Eram de gardă la spital și mă ocupam de unul dintre pacienții mei tineri, cu diferite afecțiuni intestinale. Mă luptasem crâncen cu organismul și psihicul copilului, ca să-l aducem pe linia de plutire. Mi-a fost oarecum ușor să-i pasez informațiile și sfaturile primite de la colegii mei nutriționiști. A fost perfect cât a stat cu noi în spital. Părea să înțeleagă și avea ambiția de a depăși anumite alegeri alimentare nepotrivite.
Momentul externării sosise însă, în ziua mea de gardă în spital. Mama lui venise după el, ca să-l ducă acasă. Ultimele analize, ultimul eco. Totul perfect. Sau, în fine, atât cât putea fi pentru un organism care trecuse printr-o astfel de boală. Șocul a venit din partea mamei, însă, în timpul ecografiei:
– Haide puiule, stai liniștit, ca să te verifice doamna doctor. Dacă ești cuminte, te duce mami la McDonald’s de aici!
Încerc să mă controlez cât de bine pot și să sfătuiesc mama să evite orice mâncare de fast-food, care i-ar putea face rău copilului. Răspunsul ei m-a șocat mai departe:
– Auzi ce spune doamna doctor, puișor. Mergem la KFC atunci!
Veți vrea să credeți că este o poveste inventată. Din păcate, a fost realitatea respectivei zile.
O zi în care am învățat cât de important este exemplul personal în fața copiilor, care le transmite – că vrem, că nu vrem, un mesaj cu privire la ce este bine și ce este rău. Și ne-am dori să le transmitem doar mesaje bune, corecte, care să-i inspire și educe și să-i aducă la stadiul de adulți echilibrați câțiva ani mai târziu.
Copiii deseori ne văd perfecți, adevărate modele de urmat. Și preiau de la noi reacții, atitudini, limbaj. Da, preiau și obiceiurile noastre alimentare. Obiceiuri care, cu foarte puține excepții în rândul familiilor actuale, sunt greșite.
Să ai o alimentație sănătoasă nu înseamnă neapărat să cheltuiești o grămadă de bani. În esență, se reduce doar la a cunoaște adevăratele principii de asociere a alimentelor și de a le transforma într-un stil de viață.
Nu vă îndemn să vă transformați copiii în vegetarieni. Sunt în creștere, nici n-ar fi indicat la vârsta lor. Au nevoie de nutritienții care se găsesc în cărnurile animale. Ceea ce vreau să vă spun este că a-i hrăni cu multă carne la fiecare masă, în fiecare zi, este greșit după standardele actuale. Cu atât mai puțin a-i hrăni cu multă carne roșie, zilnic. Crește riscul de cancer de colon în viața adultă și este ceva ce, cu siguranță, orice părinte dorește să evite. Am încercat, pe cât posibil, să sfătuiesc părinții care-mi calcă pragul cabinetului să-i obișnuiască pe cei mici cu salatele și legumele. Cu cât mai multă culoare și diversitate în farfurie, cu atât mai bine și mai distractiv pentru copil. Puteți chiar să presărați niște semințe de chia sau semințe de in peste salată. S-ar putea să nu observe, însă organismul lor va va mulțumi.
Totodată, circulă o întreagă pledoarie pentru sucurile proaspete, stoarse din fructe, acasă, care – chipurile – ar face atât de mult bine copiilor. Și adulților, dacă stăm să ne gândim bine. Pe motiv că ar abunda în vitamine și le-ar întări sistemul imunitar. Vin eu și vă demontez aceste mituri. Vin eu și vă spun ce se ascunde în spatele acestora: enorm de multe cazuri de diabet în rândul copiilor.
Știți ce anume i-ar ajuta pe copii, de fapt? Să mănânce aceste fructe întregi, proaspete. Este libertatea voastră ca părinți sau bunici de a le tăia fructele soldăței, bucățele sau în orice alte întruchipări. Important este ca, în final, copiii să simtă bucuria de a consuma fructele proaspete, fără nevoia de a le transforma constant în sucuri.
Dacă ar fi să asociem corpul uman cu o mașină, alimentația ar fi combustibilul nostru. Și știm cu toții ce se întâmplă în momentul în care punem combustibil de proastă calitate in mașina personală; așadar trebuie să avem tot interesul să îl alimentăm cu tot ce e mai bun pentru a-i crește performanța și pentru a-i prelungi viața.
Chiar îmi spunea cineva deunăzi o vorbă pe care o consider de căpătâi când vine vorba de alimentație: garbage in, garbage out. Dacă ne alimentăm doar cu mâncăruri nesănătoase, este puțin probabil să ne fie bine pe termen lung.
Așa cum menționam mai devreme, o alimentație sănătoasă nu costă mult. Însă costă ambiție, voință. Din partea părinților, în principal. O alimentație sănătoasă trebuie să conțină: cereale integrale, legume, fructe, semințe și nuci, din care organismul să se hrănească în mod constant cu vitamine, fibre, proteine și grăsimi bune. Cheia stă în cifre, in cantități.
Generația noastră, însă mai ales cea a părinților și bunicilor noștri, nu au crescut cu mult zahăr. Nu aveam de unde, după cum erau vremurile acelor epoci. Constat cu îngrijorare și tristețe că mamele tinere oferă zahăr mult prea ușor copiilor. Raționamentul? Eu nu am avut la vârsta lui, măcar el să se bucure de vremurile astea.
A-ți iubi copilul și a te îngriji de sănătatea lui nu înseamnă a-i da zahăr prea timpuriu. Va face ceea ce face orice corp uman: va deveni dependent de zaharuri, iar asta va impacta negativ sănătatea lui. Vor apărea probleme dentare – mult temutele carii, probleme cu rinichii, obezitate.
Asta nu înseamnă că deserturile trebuie excluse complet din viața copiilor noștri. Dimpotrivă, însă putem să le înlocuim cu variante mai sănătoase și cu mai puține zaharuri. Dacă îmi permiteți, în loc de un iaurt cu fructe, îndulcit până peste cap, un desert ideal pentru copii ar fi un amestec de iaurt natur, cu fructe proaspete, tăiate felii sau merișoare și goji. Este pe cât de sănătos, pe atât de hrănitor.
Și, în încheiere, voi adăuga doar următoarele două lucruri, pe care v-aș ruga să le aplicați și voi înșivă: primul ar fi să acompaniați alimentația sănătoasă cu cât mai multă apă (în limite rezonabile, desigur). De multe ori trecem cu vederea acest detaliu minor, însă apa este esențială pentru funcționarea în parametri optimi a corpurilor noastre. Al doilea lucru, și voi încheia cu asta, este să vă asigurați că atât copiii, cât și dumneavoastră, faceți cât mai multă mișcare fizică mai ales în aer liber. Nici o alimentație, oricât de sănătoasă, nu poate compensa sedentarismul.
***
Articol scris în cadrul ediției aniversare SuperBlog.
Sursă fotografii: site-ul și pagina Facebook Sano Vita.
Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.