3 min read

De câteva zile, suntem fericiții posesori ai unui BMW X3. Deși ne încântă culoarea, un albastru superb ca cerul senin de vară, fiecare avem gânduri diferite legate de mașinuța asta. Eu, pe de o parte, mă gândesc zi și noapte la ratele de leasing pe care le vom plăti câțiva ani buni de-acum înainte; al meu, de pe altă parte, este atât de încântat de noua jucărie încât nu-și mai încape în propria piele. Turuie încontinuu, mai rău ca o soacră, despre cum o să-i cumpere doar piese originale BMW, despre cum o să o îngrijească, mai ceva ca pe ochii din cap. Și mai turuie despre cum o să meargă ca săgeata pe șosele, ca să-i testeze limitele.

– Ține-ți caii în frâu, îi spun. Toți ăia 184. Iarăși vrei să porți vrăbiuțe înfipte în bară, ca atunci când am mers la Cluj? Sau să-ți sară vreo pietricică în parbriz ca atunci când mergeam la aeroport, de am fost nevoiți să îl schimbăm la întoarcere? Să nu cobim de accidente…

Se uită la mine cu niște ochi blajini și-ncepe să-mi spună pe cel mai blând ton posibil să am încredere în el, că știe ce face. Când m-a pus el în situații neplăcute pe șosele?

Dacă ar fi făcut puțină liniștite imediat după, ar fi auzit cum mi se învârteau rotițele in încercarea de a găsi o replică, ceva, cu care să-l contrazic. Nu găseam fiindcă nu era nimic de găsit. Împreună de 13 ani, pe șosele hai-hui de prin 2009, a avut atât de multă grijă mereu și de mașină, și de mine, dar și de șoferii zănateci de pe șosele. Pe sistemul – dacă-i ferește pe ei, ne ferește si pe noi toți. N-a fost defel adeptul unui condus agresiv, supraturat.

Mă luau niște frisoane la gândul că, și-n lipsa unor evenimente majore cu mașina, tot vor trebui schimbate tot felul de consumabile, echipamente, piese. Cred că nu va trece mult și va începe să se uite după accesorii originale BMW, mai ales după suportul pentru schiuri și plăci de snowboard și covorașe de interior și de portbagaj. Alți bani, altă distracție, îmi spuneam în sinea mea.

Și nu știu cum reușește omul meu mereu, dar parcă vede prin mine și-mi citește gândurile întotdeauna, că-l aud începând:

– Te gândești la bani, așa-i? Ce-ați fi voi, femeile, dacă nu v-ați gândi mereu la bani. Tu realizezi că nu ne luam BMW dacă nu ne permiteam să-l întreținem, este?

– Da, știu, dar… eram obișnuită cu mașini micuțe, mai ieftine, a căror întreținere costă implicit mai puțin. Îți mai aduci aminte de Nuxie, prima noastră mașină. Te duceai la bunici, o bibileai cu unchii tăi și câteva ore mai târziu era ca nouă. Abia cu a doua mașină ai început să mergi regulat la revizii, să îi pui doar piese originale, dar chiar și așa, parcă nu a costat niciodată o avere. Bănuiesc că o să ma obișnuiesc?

Îmi zâmbește și-mi spune pe același ton blând:

– Hai să-ți spun ceva. Poți fi cel mai bun șofer de pe lumea asta, dacă nu-ți îngrijești mașina cum trebuie. Ți-e dragă, de ce n-ai face-o? Gândește-te că dacă folosești piese aftermarket, nu știi niciodată ce pui mai exact în mașină. În ziua de azi, mașina e un lux esențial. N-ai vrea să riști să se strice când ti-e lumea mai dragă – ca de exemplu, când ești in concediu, la mii de kilometri distanță de casă sau in mijlocul nimănui, departe de un service autorizat.

Îl priveam cu drag, convinsă fiind că are dreptate. Iar el continuă:

– La fel cum unei femei îi place doar ce-i mai bun, așa cum mă asigur mereu că ai parte de tot ce-i mai de calitate, la fel și în noua noastră mașină va trebui să punem doar piese OEM BMW. E ca o relație de lungă durată: ca să funcționeze, îi acorzi atenție. Și cheltuială uneori. Uite, nici eu nu eram convins ce să iau și de unde, până când am dat peste părerea unui proprietar de magazin de piese auto. Acesta spunea că folosind doar piese originale, nu doar că arăți respect mașinii, ci îi prelungești și viața. Făcea o analogie între îngrijirea unei mașini și corpul uman. Dacă celui din urmă îi dai doar junk food, îi pui in pericol sănătatea pe termen lung. În schimb, dacă îl hrănești corespunzător, cu alimente de calitate, corpul va da randament.

M-a pufnit puțin râsul la analogia asta, dar parcă avea dreptate. A făcut o pauză, a oftat prelung și a continuat:

– Văd că ți se pare deja amuzant, așa că te mai liniștesc spunându-ți că vom avea mare grijă de mașinuța asta. Pe lângă cosmetizarea obligatorie de sfârșit de săptămână, gen spălare interior-exterior și tratare caroserie cu ceară la interval regulat de timp, tuuuu, draga mea, va trebui să te abții și să nu ma mai mănânci în ea. În rest, în principal, vom respecta întocmai indicațiile de întreținere din manual și intervalele recomandate de producător: vor trebui schimbate filtrele; uleiul va trebui să fie strict ulei original BMW, la fel și lichidul și plăcuțele de frână, bujiile. Ca să nu mai vorbim de anvelope.

– Ai uitat becurile! Îți amintești că la mașina anterioară, trebuia să-i dai jos fața ca să schimbi un amărât de bec…

– Corect! Toate astea o să prefer să le facem la un service autorizat. Știu unul care lucrează cu piese de BMW de la eXclusiv OEM. Vreau să-i dăm mașinii tot ce este mai bun, ca să ne bucurăm de ea cât mai mult timp.

– Oare și cu asta o să fii la fel de paranoic legat de zgomote? și râd.

– Tu tot râzi de mine că mă panichez la zgomote sau vibrații nelalocul lor, dar să știi că nu-s nebun. Chiar am auzit greieri în fosta mașină!

***

Articol scris în cadrul ediției aniversare SuperBlog.

* Sursă video: YouTube, BMW Proleasing Motors.

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.
Previous articleBanul face bani
Next articleEi l-au gândit, eu l-am ars
Veni Vidi Amo s-a născut dintr-o pasiune imensă pentru oameni și locuri vizitate de-a lungul timpului. Speranța mea este că poveștile, fotografiile și informațiile noastre să vă inspire și motiveze să cuceriți, la rândul vostru, lumea și să cunoașteți culturi și oameni noi, mâncare delicioasă și să aveți experiențe memorabile, de povestit peste ani și ani. Dacă ai ajuns deja până aici, înseamnă că împărtășim pasiunea.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.