2 min read

Din 2008, de când am prins gustul călătoriilor, primesc mereu aceeași întrebare: De unde ai bani ca să călătorești?

Evident, nu am dobândit o rețetă a succesului, doar o suită de încercări și greșeli. De pe vremea când adunam primii bănuți de la colindat sau primiți de la rubedenii, la vremea în care, pe băncile universității, mă găseam bursieră, cu joburi temporare și până când, în anul trei de facultate, mi-am găsit primul job serios printr-un adevărat concurs de noroc și împrejurări și reușeam, cu salariul de novice, să fac economii care să-mi potolească setea de vise mărețe.

N-am fost ca toți ceilalți, astfel că din primele economii, am făcut un roadtrip în Austria, la un fost coleg de liceu. Odată prins gustul călătoriilor, îmi doream tot mai mult, așa încât mi-am găsit un al doilea job. Munceam literalmente de dimineața până noaptea târziu uneori, iar economiile creșteau. Până într-o zi în care am fost nevoită să renunț la unul dintre joburi, ca să pot fi în continuare om. Ce am învățat din această experiență?

Nu căuta să ții pasul cu ceilalți

Vă mai amintiți vorba veche din popor, Nu te întinde mai mult decât te ține plapuma? Deseori observ în jur persoane care se iau la trântă cu prieteni, vecini sau cunoscuți și îi mănâncă invidia: Ah, Popescu și-a luat televizor deștept? Îmi iau și eu unul mai mare și mai isteț! deși probabil nu este neapărată nevoie de unul nou.

Totodată, telefonul nu e musai să fie schimbat anual, mai ales dacă are logo cu leguminoase sau fructe. Când am și eu astfel de porniri de impulse buying , îmi încropesc o listă și revin asupra ei după două săptămâni. Dacă dorința de a cumpăra este încă tot acolo, acționez. Dacă nu, măcar am economisit niște bani.

De știut: multe dintre aceste achiziții la impuls sunt operate pe seama faimoaselor credite cu buletinul , cu dobânzi mari și penalizări de neplată uriașe. Persoanele cu educație financiară au mai puține credite pe achiziții inutile.

Reducerea cheltuielilor recurente

Operatorii de telefonie mobilă au talentul de a-ți vinde abonamente cu mii de opțiuni și minute, pe care nu ajungi să le folosești. Renunță la ele, scade costul abonamentului sau portează-ți numărul la concurență, care probabil va fi mai receptivă la nevoile tale pe bani mult mai puțini.

Sau, dacă nu ai mai urmărit de ceva vreme posturile de televiziune, ajută-ți pușculița renunțând la abonamentul de cablu. Sigur, aici intră și țigările, alcoolul, dar fiindcă vorbim de vicii, sunt mai dificil de controlat.

Încearcă, totodată, să trimiți mașina în vacanță și să mergi la muncă, la piață sau în vizită la prieteni pe jos, cu bicicleta sau trotineta. Puțină sănătate nu strică!

Imaginează-ți că acești bănuți, economisiți, te-ar apropia de un vis care momentan ți se pare imposibil.

Viitorul, dar el cui rămâne?

Știu că bătrânețea pare îndepărtată, însă adevărul este că viața trece într-o clipită și este important să atingem devreme o independență financiară. Mai târziu va fi mult mai dificil. De aceea, este primordial să ne asigurăm venituri constante la bătrânețe, peste pensia de stat care, cu declinul demografic actual, devine chestionabilă.

Te întrebi cum să faci bani? Simplu:

  • pune deoparte lunar un procentaj din veniturile tale. 10%, 20%, cât o fi, însă asigura-te că este constant și că ai la pușculiță un minim de trei salarii: ți se strică mașina, îți pierzi jobul sau intervine un neprevăzut medical.
  • economiile pot deveni fundația spre investiții de viitor: imobiliare (chirii), acțiuni la bursă, investiții în criptomonede, pornirea unei afaceri proprii etc. Rulează banii, nu-i ține degeaba.
  • Ia decizii financiare corecte bazat pe argumente. Deciziile au caracter de lungă durată și, deseori, îi impactează și pe cei din jurul tău, nu doar pe tine. Școala de Bani de la BCR vine în sprijinul copiilor și adulților spre a-i educa financiar.

Trăsătura comună a milionarilor este că nu aruncă banii pe cumpărături frivole. Warren Buffett, spre exemplu, al treilea cel mai bogat om din lume, conduce aceeași mașină și locuiește în aceeași casă de ani buni de zile, din simplul motiv că își îndeplinesc funcțiile de bază. Tu de ce ai avea nevoie de mai mult?

***

Articol scris în cadrul ediției aniversare SuperBlog.

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.
Previous articleCasa ideală în viziunea unui călător iscusit
Next articleArată-i c-o iubești
Veni Vidi Amo s-a născut dintr-o pasiune imensă pentru oameni și locuri vizitate de-a lungul timpului. Speranța mea este că poveștile, fotografiile și informațiile noastre să vă inspire și motiveze să cuceriți, la rândul vostru, lumea și să cunoașteți culturi și oameni noi, mâncare delicioasă și să aveți experiențe memorabile, de povestit peste ani și ani. Dacă ai ajuns deja până aici, înseamnă că împărtășim pasiunea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.