1 min read

Cascada Dettifoss este uimitoare. Nu este de mirare ca Ridley Scott a ales-o pentru a aparea in scena de deschidere a celebrului film Prometheus din 2012. Cascada este situata in nordul insulei si poarta amprenta superlativelor – este cea mai mare si cea mai puternica dintre cascadele Europei si este situata in cel mai mare parc national al Islandei, Vatnajökull.

Poate fi admirata de pe ambele parti, estica si vestica si ajungi la ea in aproximativ 10-15 minute de mers pe jos, pe niste trasee bine amenajate si indicate. Peisajul care te conduce la cascada este selenar, iar din parcare nimic nu iti indica existenta vreunei caderi de apa in zona. Nu-ti dai seama ca exista decat atunci cand, inaintand pe traseu, incepi sa cobori pe niste scari, atunci cand ii vezi grandoarea si ii auzi furia.

Cascada Detifoss
Cascada Dettifoss
Cascada Detifoss
Cascada Dettifoss

Spatiul este bine ingradit, tocmai pentru a evita ca turistii care ajung aici sa alunece pe iarba umeda si sa cada in canionul rece format de cascada. Dettifoss este cunoscuta ca fiind cea puternica din Europa, avand un debit maxim de 500 de metri cubi de apa pe secunda, dar si ampla, avand 45 de metri inaltime si 100 de metri latime.

Cascada Detifoss
Cascada Dettifoss

O plimbare de 10 minute in aval pe un traseu amenajat te duce la alte cateva cascade mai mici, insa la fel de frumoase.

Daca esti cu rucsacul in spate, un traseu de 34 de km te duce pe langa canionul sapat de catre cascada spre Asbyrgi, capitala elfilor, cu posibilitate de campare in Vesturdalur.

Cascada Detifoss

Cascada Detifoss

Cum ajungi la cascada Dettifoss

De pe soseaua principala Route 1, iei drumul 864, directia Hólsfjallavegur , iar la un moment dat cotesti stanga pana la Dettifoss Parking East.

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.