1 min read

In termeni de perle naturale, fiecare natiune are o Frumoasa si Bestia proprii. In cazul Islandei, daca Bestia este Cascada Dettifoss, Frumoasa este cu siguranta Cascada Goðafoss (pronuntat Go-da-fos).

Situata la distanta relativ accesibila intre Akureyri si Myvatn, eleganta cascada in forma de potcoava de cal se numara printre cele mai mari cascade ale Islandei, cu o inaltime de 12 metri si o latime de 30 de metri.

Goðafoss este situata pe raul Skjálfandafljót care curge printr-un camp de lava, vechi de aproximativ 7000 de ani. De-a lungul anilor, apa raului a tot sapat prin lava un canion, a carui adancime a ajuns la 100 de metri. Un zid de piatra imparte caderea de apa in doua cascade principale, mai marisoare si intr-o a treia, mai mica, in functie de volumul de apa deversat.

Cascada Goðafoss
Cascada Goðafoss

Denumirea alternativa, de Cascada Zeilor, este foarte strans legata de un eveniment important in istoria Islandei: trecerea la crestinism din anul 999 sau 1000. Un aspect amuzant de inclus la categoria „Stiati ca…” legat de Islanda este ca mai niciodata nu au reusit sa se puna de acord cu privire la anul unui anumit eveniment din istoria lor. Si cum mereu exista cel putin doua surse care relateaza acelasi eveniment istoric, islandezii au decis de comun acord ca este mai omeneste sa dea dreptate ambelor surse si sa mentioneze ambii ani istorici, ca sa nu supere pe nimeni dintre cei implicati.

Revenind la acest eveniment istoric al anului 999 sau 1000, Þorgeir Þorkelsson (pronuntat Thorgeir Thorkelsson) fusese numit Lawspeaker – un fel de secretar care trebuia sa recite toate legile, si insarcinat cu medierea disputelor intre cei care doreau trecerea la crestinism si cei fideli vechilor zei nordici (in mod inevitabil, asta ma duce cu gandul la celebra replica din Game of Thrones – „By the old gods and the new”). El insusi preot respectat de popor si devotat religiei pagane, a avut de luat o decizie foarte grea. In cele din urma, pentru a evita iminentul conflict intre practicantii celor doua religii, a hotarat ca intreaga natiune ar trebui sa treaca la crestinism.

Legenda spune ca, de indata ce s-a intors de la Alþingi, celebrele sesiuni ale parlamentului, a aruncat in cascada toate icoanele cu reprezentari ale vechilor zei nordici, intr-un gest simbolic al trecerii sale la crestinism. Astfel si-a primit cascada denumirea de Goðafoss, Cascada Zeilor, titlu pe care il pastreaza cu mandrie si in zilele noastre.

Cum ajungi la Cascada Goðafoss

De pe Route 1 o iei pe drumul 844, spre Fossholl, iar din parcare este imposibil sa o ratezi.

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.