3 min read

Mereu am considerat că, dacă vrei să ajuți, cea mai bună implicare este cea directă, fizică. Uneori însă, acest lucru este dificil. Atunci când nu avem alte opțiuni la îndemână, cei din jurul nostru pot fi ajutați și financiar, prin donații online.

Iubesc oamenii care sunt dispuși să-și consume timp și energie ca să-i ridice pe alții.

Nu vin dintr-o familie înstărită, deși uneori mi-aș fi dorit să nu știu ce înseamnă puținul și lipsurile. Tocmai de aceea, am crescut dorindu-mi ca, atunci când voi fi mare, să-i pot ajuta și pe alții să treacă mai ușor prin provocările vieții. Să susțin viața și tot ce vine frumos odată cu ea. Să susțin vise, proiecte unice, creative, care ating esența umană. Și prin implicarea mea infimă să înlătur, pe cât posibil, tot ce ține de partea mai întunecată a vieții.

Mi-a luat ani buni, plini de încercări și greșeli, până când am ajuns la o independență financiară. Odată cu ea, a venit și lecția de viață: să realizez cât de mult sacrific pentru o mână de bani, pentru un loc de muncă. Norocul meu este că iubesc ceea ce fac. Și asta îmi aduce o fărâmă de fericire. Poate tocmai de aceea am devenit mai receptivă și mai empatică la nevoile celor din jur. Deseori mă găsești în modul Carmen ajută! și asta cu un motiv anume.

Cum am aflat că încă există bine în lume

Într-o vreme în care nu mai credeam în nimic bun, m-am regăsit într-o vacanță în Barcelona, chiar de ziua mea de naștere, în aprilie 2010. În ziua în care trebuia să ne întoarcem acasă, vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt și a blocat întreg traficul aerian deasupra Europei, iar zborul nostru spre casă fusese anulat cu doar 5 minute înainte să ajungem la biroul de check-in. În tumultul situației, tocmai când stăteam așezată pe podeaua aeroportului, supărată foc, o româncă originară din Ardeal, care locuia în Spania, se apropie de noi și ne întreabă dacă am fi de acord să ne găzduiască în casa lor, până găsim o soluție.

A fost, până atunci, dovada supremă că binele încă există în lume, că poți fi ajutat, scos dintr-o situație critică exact atunci când te aștepți mai puțin. Și am simțit nevoia mereu, de atunci, să mă joc de-a Pay it Forward.

Faptele bune încep cu astfel de oameni și inspiră la rândul lor o suită de alte fapte bune. Efectul Domino al facerii de bine. Cred că a fost pentru prima oară când am înțeles ce a vrut să spună Gandhi cu faimosul său citat, Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.

Lasă-te inspirat

Oricât de greu pare de crezut, binele există până și în România.

Am un exemplu apropiat mie: o prietenă dragă organizează, de câteva ori pe an, campionate de volei cu diverse echipe din țară. Din sumele obținute prin plata taxelor de participare, precum și din donațiile diverșilor sponsori sau ale celor din public, oferă mese calde celor în nevoie; asigură cele necesare unei case care găzduiește copii declarați adoptabili și tineri până la terminarea studiilor. Asta se numește fundraising.

Nu cred că greșesc când spun că am fost cu toții inspirați de campania inițiată de Vlad Voiculescu, Magic Home. Am fost atinși în esența noastră, am vibrat, am lăcrimat, ne-am regăsit întru totul în cauza campaniei și am donat. A fost probabil una dintre cele mai mari campanii de crowdfunding pe care țara noastră a avut-o până în prezent.

Modestia lui inspiră, iar binele se propagă și atrage alți oameni de bine în a face tot mai multe proiecte pentru a-i ridica pe cei din jur. În continuare, am o slăbiciune pentru campaniile de pe sănătate și educație. Un individ educat este mai greu de manipulat.

Ce-i de făcut?

Devine tot mai evident că țara se poate ridica doar prin implicarea noastră directă, a cetățenilor de rând prin comunități locale și voluntariat, fără alte așteptări din partea statului. Statul a demonstrat în ultimii ani, în repetate rânduri, că nu este interesat să-i ajute pe oameni, dincolo de propriul interes.

Am fost manipulați, întreaga noastră viață, să fim mai buni doar de Crăciun. Și iată cum, spre fiecare sfârșit de an, camioane pline ochi cu mâncare, fructe și alte perisabile pleacă spre diverse case de bătrâni sau orfelinate, spre a le face sărbătorile mai plăcute. Oricâte lipsuri ar avea zilnic, pot consuma la fel de mult din multele donații primite. Până să fie ieșiți din sărbătorile de iarnă, ianuarie, februarie, până și martie îi prind cu aceleași lipsuri și neajunsuri. În pofida numeroaselor camioane cu mâncare ajunse la acele porți în decembrie.

Oricât de multă satisfacție ți-ar aduce o mică donație făcută în ajunul sărbătorilor de iarnă, greutățile acestor instituții continuă tot anul. Încearcă să donezi, chiar și o sumă mică, în fiecare lună, cauzelor în care crezi cu adevărat, cu ale căror principii și valori te pliezi mai bine. 5 lei de la tine, 10 de la altul, 100 de la o alta și se adună. Un pas mic pentru tine, un pas imens pentru aceste case în lupta lor cu supraviețuirea și asigurarea necesarului lunar cauzei proprii.

Atunci când îți dau banii afară din portofel și ești tentat să-i cheltuiești pe tine, deși nu-i musai, încearcă să-ți folosești cardul bancar pentru o plată online în scop caritabil. Există recompensă sufletească incredibilă și nemăsurată în a face bine, pe care doar oamenii de bine o cunosc. N-ai vrea să o simți și tu?

Încearcă să ajuți mereu pe cineva, cu orice. S-ar putea să fii singurul care o face. Și nu uita că, atunci când vrei să faci fapte bune întregul an, orice sumă contează, chiar și cele mai mici. Mai ales pe Bursa Binelui by BCR. În fiecare an, pe aceeași platformă se organizează și Campionatul de Bine, pe o perioadă determinată, o competiție unde ONG-uri încearcă să atragă donații și unde, la final, BCR dublează sumele primelor trei clasate.

***

Articol scris în cadrul ediției aniversare SuperBlog.

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.
Previous articleCum să pui acoperiș visului tău
Next articleÎntâlnire cu fluturași în stomac
Veni Vidi Amo s-a născut dintr-o pasiune imensă pentru oameni și locuri vizitate de-a lungul timpului. Speranța mea este că poveștile, fotografiile și informațiile noastre să vă inspire și motiveze să cuceriți, la rândul vostru, lumea și să cunoașteți culturi și oameni noi, mâncare delicioasă și să aveți experiențe memorabile, de povestit peste ani și ani. Dacă ai ajuns deja până aici, înseamnă că împărtășim pasiunea.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.