4 min read

Saptamana trecuta, intre 5 si 8 noiembrie, am participat la Web Summit in Lisabona (Neh, de fapt, doar l-am insotit pe Alin). Pentru cei care nu cunosc – evenimentul este unul de light IT, aduce pe scena speakeri de la colosii de azi din lumea tech. Sesiunile sunt intr-un limbaj light spre mediu, ca sa priceapa si neinitiatii ca mine.

A adunat peste 70k participanti din intreaga lume. Experienta a fost dinamica si chiar interesanta pe ici, colo. Overall, a fost dezamagitor insa, fiindca majoritatea celor care au urcat pe scene s-au limitat la a prezenta informatii generale. Tipul de informatii pe care le gasesti la o cautare rapida pe Google sau YouTube.

Mai jos, ceea ce mi s-a parut mie interesant:

* Pe scena StartUp University, Manon DeFelice de la Inkwell si Jager McConnell de la Crunchbase au dezbatut despre inegalitatile la locul de munca si despre noi strategii si perspective in HR, in a deveni cat mai flexibil pentru a putea angaja cele mai bune talente din lume. Dedicat in mod special companiilor care stiu ca nu pot oferi salarii competitive, insa sunt dispuse sa ofere perks ca sa completeze pachetul de angajare si sa-l faca mai atractiv pentru candidat. Concluzia lor catre CEO si startups: daca iti doresti omuleti fericiti in companie, trebuie sa mergi the extra mile pentru ei, sa devii suficient de flexibil ca sa le asiguri mare parte din ceea ce au nevoie. Isi doresc sa lucreze de acasa cateva zile pe saptamana? Accepta. Studiile au aratat ca profesionistii din diverse domenii pot deveni mult mai productivi si mai creativi in confortul casei lor. Iti cer mai multe zile de concediu pe an? Incearca sa renegociezi contractul de munca si sa intuiesti daca pot fi adaugate niste zile de concediu anual in plus. Au nevoie de doua zile libere exact in perioada cea mai aglomerata pentru companie? Think again si cauta planuri B. Un raspuns negativ, oricat de bine argumentat si de plauzibil pentru tine, iti poate demotiva angajatul considerabil. Sediul tau este in State insa omul pe care-l vrei locuieste la capatul celalalt al lumii? Angajeaza-l remote, important pentru tine este sa beneficiezi de talentul lui.

Un angajat fericit la locul de munca = un angajat motivat, inclinat spre inovatie, cu solutii la orice problema si care va duce inevitabil compania la nivelul urmator. Tocmai de aceea, cele mai bune companii nu sunt mereu cele care ofera salarii competitive si fac militarie cu angajatii, ci mai degraba cele care sunt mai aproape de ei, le asculta si le inteleg nevoile si se preocupa constant sa gaseasca solutii out-of-the-box.

* Pe scena principala, in ziua deschiderii, Sir Tim Berners-Lee, omul care a inventat internetul acum 30 de ani, a vorbit despre directia pe care ar trebui s-o ia internetul azi. Atunci cand l-a inventat, si-a imaginat o plaftorma libera si deschisa care sa fie in folosul umanitatii. Intre timp, desi a facut mult bine, internetul nu se mai ridica la nivelul promisiunilor de acum 30 de ani si continua sa provoace numeroase cazuri de depresie, suicid si bullying, in special in randul tinerilor. In conditiile in care mai mult de jumatate din populatia globului inca este offline. Inca nu stie sa foloseasca internetul. Aceia dintre noi care suntem online, ne vedem drepturile si libertatile amenintate. De aceea, isi propune sa lanseze in mai 2019 „Contract for the Web„, intr-un moment de cotitura pentru umanitate, „the 50/50 moment”, cand mai mult de jumatate din populatia lumii va fi in sfarsit conectata la internet. In acest sens, se bucura de suportul a peste 50 de institutii mondiale, printre care guvernul francez, organizatii civile precum AccessNow, Internet Sans Frontières, Project Isizwe, NewNow si The Digital Empowerement Foundation.

* Cei de la Cisco au vorbit despre importanta conectarii oraselor la tehnologie si internet si transformarea lor in orase inteligente prin crearea si/sau dezvoltarea unei infrastructuri digitale. Cu scopul de a face locuitorii mai inclinati sa numeasca acel loc „acasa” si mai putin stresati. Primul astfel de oras este Rotterdam.

* Stephen Kaufer de la TripAdvisor a vorbit despre succesul masiv de care s-a bucurat platforma lor si despre planuri de dezvoltare viitoare, despre cum lupta constant pentru a publica doar pareri pertinente despre hoteluri si tururi.

* Jens Riegelsberger de la Google a vorbit despre creativitate prin empatie. Sau despre cum au imbunatatit si adus navigarea prin Google Maps la stadiul actual: si-au lasat echipa de manageri in New Delhi, India si i-au invitat sa se bucure de oras strict cu ajutorul Google Maps. S-au pierdut rapid prin jungla urbana de acolo, insa au tras invataminte cu privire la ceea ce trebuie imbunatatit pentru a-l transforma intr-un produs competitiv. Si mai au inca mult de lucru, fiindca Joanna ne-a pierdut prin Porto, in trafic. 🙂

* Alan Schaaf, fondatorul Imgur, a vorbit pe scena centrala despre „Net positive: Happiness and the internet”. A povestit despre un studiu pe care l-au comandat recent si care a dezvaluit date importante despre cum sunt percepute actualele platforme sociale: Facebook provoaca numeroase cazuri de depresie si bullying si e un canal bun pentru promovarea fake news; Instagram este perceput ca fals, insa intr-o nota lejer mai pozitiva decat Facebook; iar Twitter incita la multa critica negativa. Tendintele de negativizare ale acestor platforme ii determina pe utilizatori sa le foloseasca tot mai rar. De aceea, comunitati de powered entertainment ca Imgur tind sa devina tot mai apreciate, in principal pentru pozitivismul lor si numeroasele campanii umanitare derulate aici.

* Alexis Ohanian, fondatorul Reddit, a fost revelatia evenimentului. In timp ce toti ceilalti vorbeau generalitati, care nu te inspirau cu nimic, Alexis a oferit altceva. Nu atat de mult prin prisma cuvintelor folosite (aceleasi generalitati si reclama mascata), ci prin atitudine. O atitudine fresh, lejera, cool. Deosebit de modesta pentru cineva la nivelul lui. Incep sa pricep ce a vazut Serena Williams la el. 😉 Printre altele, a vorbit despre atitudinea pe care ar trebui s-o avem in fata esecurilor. Sa presupunem mereu ca orice sut in fund este un pas inainte, daca acel sut este abordat cu atitudinea potrivita. Si nu in ultimul rand, despre cat de important este sa avem grija de noi, de alimentatia noastra si de stilul nostru de viata. E foarte misto sa fii tanar, sa ai energie sa muti muntii, sa mananci cand si cum poti sau uneori, chiar deloc, sa ai nopti albe. Si sa ajungi apoi, 10 ani mai tarziu, sa nu te poti bucura de nimic din ce ai realizat fiindca iti cedeaza organismul.

* Cativa colosi au facut front comun sub deviza „We need more women in tech”: Booking.com, Google si Apple. Politica lor curenta este aceea de a atrage cat mai multe tinere si femei in tech si de a investi sume uriase pentru educarea lor. Funny enough, majoritatea participantelor la conferinta lucrau intr-adevar in tech, insa in departamente de marketing, HR, risk management etc. Pentru a fi femeie in tech in ziua de azi, intr-o lume dominata de barbati si misoginism, ai nevoie cu adevarat de big cojones.

* Pe scenele de startup pitches, au fost cateva idei interesante. Tehnologia sustine inovatia ca parte a unui serviciu imens adus umanitatii, spre binele oamenilor. Doar ca, uneori, unele ajung sa mai lucreze si impotriva noastra. Ideile de tehnologie prezentate pe scenele startup pot demonstra ca in mainile potrivite si cu suportul unor investitori potriviti, pot schimba in bine fata lumii: GoParity (similar cu Kiva), TenX, Peek app.

* David Schneider, comedian britanic, co-scenarist la The Death of Stalin si fondator al agentiei That Lot, a avut o prezentare foarte buna, aplicata, si a povestit despre ce anume intra in video-ul perfect de publicat pe social media. Agentia sa se ocupa de publicarea continutului pe Facebook, Instagram, etc pentru Channel 4, care este al doilea cel mai mare publisher media pe Facebook.

*** I-am lasat ultimii fiindca, in ochii mei, Apple, pasiunea pentru inovatie si grija fata de utilizator au pierit odata cu Steve Jobs. Duduia trimisa de catre Apple ca sa vorbeasca pe scena principala, in ziua deschiderii, nu a facut nimic altceva decat sa laude compania, sa laude sumele exorbitante investite in, pesemne, climate protection si in parteneriate cu Malala Fund pentru educarea tinerelor si femeilor, spre a le motiva sa lucreze in tehnologie. A fost doar un dens praf in ochii fanilor Apple. La sfarsitul zilei, cu inovatie sau fara ea, tot niste copii de 12 ani le asambleaza telefoanele, undeva prin Asia.

Concluzia super simplista dupa acest eveniment este ca, datorita tehnologiei si inovatiei, traim intr-o lume periculos de uimitoare. Insa putem pierde totul usor, intr-o clipita.

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.

2 COMMENTS

  1. Îți mulțumim Cramen pentru rezumatul făcut experienței de la Web Summit-ul unde ai avut șansa să ajungi. Dap, chiar eram curioasă să-ți citesc părerile. Și da, mi-a plăcut cum ai concluzionat: „datorita tehnologiei si inovatiei, traim intr-o lume periculos de uimitoare. Insa putem pierde totul usor, intr-o clipita” 🙂

    • Salut, Angela si multumesc de gand! A fost o experienta placuta, pe care o recomand cel putin o data in viata. Inca exista persoane sus-puse in lumea asta care ne pot inspira prin idei, atitudini, actiuni; pe care sa le consideram exemple demne de urmat. Imi doresc sa ajungi sa ne povestesti si tu de pe-acolo! <3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.