4 min read

Golden Circle (Cercul de Aur) este ruta cea mai populara din Islanda si poate fi vizitata fie intr-un circuit self-drive, care implica inchirierea unei masini, fie rezervand tururi si calatorind in autocare moderne, cu alte grupuri de turisti. Daca nu ai timp sa conduci pe Ring Road timp de cel putin o saptamana, acest circuit de 300 de km devine optiunea cea mai viabila. Poate fi facut intr-o zi, insa ca sa te bucuri de toate atractiile turistice si de frumusetea lor, se poate extinde si la 2 zile. Acest circuit este numai bun pentru cei aflati intr-o escala in Islanda sau pentru cei care pur si simplu nu au atat de mult timp la dispozitie intr-o singura vacanta. Totodata, daca doresti sa faci un city-break in Reykjavik, Golden Circle (Cercul de Aur) merita o zi din viata ta.

5 lucruri de vizitat pe Golden Circle in Islanda

Avantajul unui self-drive este ca nu trebuie sa te grabesti nicaieri; poti conduce in propriul tau ritm, sa te opresti ori de cate ori vrei fie pentru a mangaia faimosii cai islandezi, fie pentru a face fotografia perfecta a peisajului islandez.

5 lucruri de vizitat pe Golden Circle in Islanda
Se spune ca in Islanda nu poti conduce mai mult de cativa km fara sa opresti pentru poze.
5 lucruri de vizitat pe Golden Circle in Islanda
Faimosii cai islandezi (nu-i numi niciodata „ponei”. Ironia nu va fi apreciata de islandezi).

Vedetele circuitului Golden Circle (Cercul de Aur)

Turul clasic Golden Circle (Cercul de Aur) include trei opriri importante: Geysir, zona geotermala; Parcul National Thingvellir, sit de o deosebita importanta istorica, culturala si geologica si Gullfoss, supranumita Cascada de Aur. La acest circuit de baza se mai pot adauga cateva opriri, pe care le vom mentiona mai jos.

1
Strokkur, Islanda

Geysir (The Great Geysir si Strokkur)

Gheizerele sunt situate in SV insulei, la aproximativ 1h – 1h30 de condus de Reykjavik. Zona geotermala cuprinde mai multe gheizere, insa cel mai mare dintre ele este cunoscut sub numele de Great Geysir, care momentan a luat o pauza din cauza seismelor recente. Activ este in continuare fratiorul mai mic al The Great Geysir – Strokkur, iar spectacolul oferit este superb. Apa este aruncata la intervale aproximativ regulate (cam 5-10 minute) la inaltimi de pana la 30 de metri. Sfatul nostru este sa nu te lasi pacalit si sa nu te asezi pe directia vantului, fiindca vaporii de apa vor merge direct pe tine. Spatiul este clar demarcat si este indicat, prin cateva panouri informative, sa respecti distanta ca sa nu suferi rani din cauza temperaturii ridicate a apei. Cel mai apropiat spital este la „doar” 60 de km distanta.

5 lucruri de vizitat pe Golden Circle in Islanda.
Atentionare la intrarea in parcul geotermal.

 

Geysir si Strokkur se afla intr-o zona cu aproximativ 50 de izvoare fierbinti ce se aud clocotind in subteran cu un vuiet infundat. Regiunea gheizerelor a fost mentionata in documente pentru prima oara in 1294, cand un cutremur a distrus cateva izvoare fierbinti si a create alte doua, probabil Gheysir si Strokkur. Geysir a devenit punct de atractie turistica imediat dupa ce si-a primit numele, in 1647, pe cand erupea zilnic.

5 lucruri de vizitat pe Golden Circle in Islanda
Geysir, Islanda.

In Islanda exista aproximativ 3000 de izvoare fierbinti, guri de abur, vulcani noroiosi si gheizere. Printre ele se afla si craterele noroioase sulfuroase, clocotinde de la Namaskard, in nord. In Evul Mediu se credea ca vulcanii sunt porti ale iadului, dar astazi apa infierbantata de caldura vulcanilor este captata si utilizata la incalzirea locuintelor. Ca anecdota, islandezii nu dau niciodata caldura mai incet, daca le este cald, ci deschid geamurile in casa.

5 lucruri de vizitat pe Golden Circle in Islanda
Geysir, Islanda
5 lucruri de vizitat pe Golden Circle in Islanda
Geysir, Islanda
2
Parcul National Thingvellir – falia nord-americana la dreapta, iar cea europeana la stanga. In zare, lacul natural Þingvallavatn, cu fisura Silfra.

Parcul National Thingvellir

Thingvellir este asezat pe linia dorsalei atlantice care taie insula de la nord la sud, fiind situat pe placi tectonice care continua sa se indeparteze una de cealalta de la an la an.

Parcul National din care face parte a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial Unesco in 2004. Acesta este unic nu numai pentru ca ofera vizitatorilor privelisti naturale de o mare frumusete, si ci pentru ca este insusi centrul istoriei sociale, politice si religioase a tarii.

Totodata este si situl celui mai vechi parlament viking. Althing – sau primul parlament al Islandei – a fost infiintat in anul 930 in Thingvellir, iar sesiunile parlamentului au fost organizate acolo, pe camp, in aer liber, pana in 1798. Adunarea, compusa din sefii comunitatilor si consilierii lor, se intrunea anual, timp de doua saptamani, in aer liber, in aceasta zona rurala, pentru solutionarea disputelor, dezbaterea problemelor de interes comun si promulgarea de legi. Locul efectiv al acestor sesiuni nu se mai cunoaste, din cauza transformarilor geografice, insa era cunoscut sub numele de Lögberg (The Law Rock, in traducere Piatra Legilor). Acest moment al infiintarii parlamentului national este presupus a fi si momentul in care Islanda a luat nastere ca natiune. Parcul National Thingvellir a fost fondat in 1930, marcand 1000 de ani de existenta a Althing.

Un lucru interesant este ca, din cauza ca nu cunosteau scrisul in acea perioada, o persoana era desemnata Lögsögumaður (Lawspeaker), adica un fel de secretar care trebuia sa recite toate legile, acestea nefiind deloc putine.

Adunarile erau folosite si pentru transmiterea unor informatii privind chestiuni importante, pentru convocarea sau desfiintarea consiliului si comunicarea deciziilor privind reglementari si legi.

Iubitorii de Game of Thrones (Urzeala Tronurilor) sigur vor recunoaste acest loc si vor fi incantati sa hoinareasca toate cararile, in mod special printre faliile tectonice. Trecatoarea catre Eyrie se afla chiar aici, insa este si decorul calatoriei lui Ayria si Clegane, precum si a luptei sangeroase intre Brienne si Clegane din sezonul patru.

Numeroase poteci serpuiesc acest parc si te conduc pana in diverse puncte de belvedere, de unde poti vedea cararuile care traverseaza fermele abandonate din vale pana in zare, catre lacul natural Þingvallavatn, unde poti face scufundari in fisura Silfra.

5 lucruri de vizitat pe Golden Circle in Islanda
Cascada Öxarárfoss din Parcul National Thingvellir.

 

Terenul fisurat este evident in zona. Adevarate canioane o traverseaza si unele contin o apa exceptional de limpede. Legenda spune ca, daca arunci o moneda si o privesti cum se scufunda in unul din aceste lacuri, ti se indeplinesc dorintele.

5 lucruri de vizitat pe Golden Circle in Islanda.
Parcul National Thingvellir – fisura de 3 metri adancime.

Thingvellir este si un extraordinar punct de observare a aurorei boreale, motiv pentru care atrage numerosi turisti si pe timp de iarna. Acest parc national este cu adevarat un loc magic.

3
Cascada Gullfoss

Cascada Gullfoss

Supranumita si Cascada de Aur, datorita culorii aurite a apei in razele soarelui, cascada Gullfoss este situata in SV insulei, in canionul raului Hvítá (sau Raul Alb). Este a doua cea mai populara atractie turistica de pe Golden Circle, dupa Geysir.

De la drumul principal vei ajunge intr-o mica parcare, de obicei destul de aglomerata, de la care vei porni perpedes pe cararea care duce de-a lungul canionului, pana la cascada. Raul curge intr-o cascada in trei trepte, pana la treapta finala, un hau de 32 de metri.

5 lucruri de vizitat pe Golden Circle in Islanda
Haul de 32 de metri de la cascada Gullfoss.

Se spune ca aceasta cascada era pe punctul de a fi distrusa acum multi ani datorita investitorilor care doreau sa construiasca o hidrocentrala aici. Fiica unuia dintre ei s-a revoltat si i-a amenintat chiar cu sinuciderea, astfel incat cascada a fost salvata si pastrata intacta pana in prezent.

Gullfoss este un sit care te inspira, lasandu-te puternic energizat. O pelerina sau haine impermeabile sunt recomandate atunci cand vizitezi aceasta cascada.

Daca dispui de mai mult timp, poti extinde aventura de pe Golden Circle adaugand alte cateva opriri.

4
Craterul Kerið, Islanda

Craterul vulcanic Kerið

Craterul Kerið este situat in sudul insulei si face parte dintr-o suita de caldere din zona, zona cunoscuta sub numele de Regiunea Vulcanica de Vest a Islandei. Caldera este una din cele mai recognoscibile fiind, la varsta de 3000 de ani, cel mai tanar crater vulcanic, cu o eroziune nu foarte pronuntata.

In 2008, zona a fost inchisa publicului, din cauza starii delicate a craterului. S-a decis mai apoi ca fiecare turist sa fie taxat 350 ISK (aproximativ 2 EUR), Kerið devenind primul obiectiv turistic al Islandei supus unei taxe de vizitare.

5 lucruri de vizitat pe Golden Circle in Islanda
Craterul Kerið, Islanda

Snorkeling in Silfra

Aceasta este ultimul trend in materie de activitati in Islanda. Vei inota intre continente si vei privi dorsala atlantica de la suprafata apei. Snorkeling-ul intre doua placi tectonice este cu siguranta o experienta de neuitat.

Lacul natural Þingvallavatn, acolo unde se regaseste si fisura Silfra, este situat in Parcul National Thingvellir. Vei fi ghidat de scafandri experimentati ai organizatorilor de tururi (am tot observat in timpul calatoriei prin Islanda ca cei de la dive.is sunt printre cei mai populari), deci teoretic ar trebui sa fii in siguranta. Vestea buna este ca nu ai nevoie de certificat de scufundari, iar echipamentul este furnizat in intregime de organizatori. Activitatea este pentru toata lumea, astfel ca intreaga familie poate fi implicata. Singura conditie este sa stii sa inoti bine si sa te simti confortabil in apa, de unul singur, fara ajutorul nimanui.

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.