4 min read

Primisem link către blogul Andradei, I Believe In Traveling, acum aproape doi ani. Era un articol despre Bali și era fresh, ca de altfel tot ce ține de Asia. Și din articol în articol, am ajuns să le citesc pe toate fără suflare și să ajung la pagina cu detalii despre fata noastră. Cred că acolo a fost șocul cel mai mare, să citesc negru pe alb că Andrada este ardeleancă de-a mea și că este originară dintr-o localitate situată la nici 30 de minute de orașul meu. Și că avem prieteni comuni. Însă asta este tocmai ceea ce face lumea asta mai frumoasă și mai atrăgătoare – să știi că este atât de mică și că o parte din energia ei pură și magică este trăită și reprezentată de persoane ca Andrada, care au lăsat totul în urmă și au plecat în lume. La propriu.

Veni Vidi Amo!: Cine se ascunde în spatele proiectului I Believe in Traveling? Spune-ne cât mai multe despre tine.

Andrada: Salut! Eu sunt Andrada, jumătatea feminină din spatele blogului I Believe in Traveling. Așa cum spune și numele blogului, cred în călătorii și în puterea acestora de a te dezvolta și de a-ți oferi perspective diferite asupra lumii înconjurătoare. Cred că fiecare dintre noi are un vis, o credință, ceva care să-l facă să fie un om mai bun, mai motivat. Ei, pentru mine acest vis a fost să călătoresc.

Ce anume te-a determinat să scrii despre călătoriile tale?

Eu de fel sunt introvertită și mi-e mult mai simplu să îmi exprim ideile în scris, și mi se pare mai convingător și de efect să lași amintiri în scris. Adică, dacă măcar o singură persoană după ce îmi citește articolele consideră că poate să facă și ea ce fac eu, eu mă simt împlinită pentru că mi-am făcut datoria. Ce vreau eu să arăt este că se poate să călătorești cu buget rezonabil, important este să vrei și să ai posibilitatea să faci asta.

Care ți se par cele mai mari iluzii pe care le au oamenii legat de călătorii?

Iluzii? Hmm, grea întrebare însă o voi aborda din două perspective diferite.

În primul rând, există categoria acelor oameni care consideră călătoriile ca fiind un lux, asta datorită prețurilor care ne sunt oferite de către agențiile de turism, proporționale desigur cu cerințele noastre. Și înțeleg foarte bine, atunci când mergi în concediu doar doua săptămâni pe an și vrei să te relaxezi, evident că plătești pentru asta. Însă atunci când ajungi să călătorești pe termen lung, ești mult mai pragmatic  în ceea ce privește bugetul tău și automat lux ajunge să însemne altceva.

Pe de altă parte, există acea categorie de persoane care ar vrea să călătorească și își doresc să umble hai-hui prin lume. Iluzia lor este că atunci când călătorești este totul lapte și miere. Și asta nu e deloc așa. Și călătoriile au părți mai puțin pozitive despre care se scriu prea puține. Însă toate astea rămân în umbră atunci când apare frumusețea necunoscutului.

Din experiența proprie, îmi dau seama că fiecare călătorie produce transformări în interiorul nostru, ne determină să ne reevaluăm constant, să vedem lucrurile diferit, să percepem oamenii și valorile care ne înconjoară altfel. La ce nivel consideri că te-ai transformat de pe urma călătoriilor tale ? Regreți vreuna dintre aceste schimbări?

Așa este, fiecare călătorie produce schimbări în noi. Eu am învățat să fiu fericită cu puține lucruri, să mă bucur de un cer albastru și de natură, să iubesc o viață simplă și pe cei care sunt aproape de mine. Totodată, am învățat să ofer iubire și să mă deschid în fața oamenilor chiar dacă știam că relațiile noastre au un termen limitat. Am învățat să îmi prioritizez nevoile, chiar cu riscul de a părea radicală în fața unor persoane.

După mai bine de doi ani petrecuți pe drum, am avut curajul să spun iartă-mă sau te iubesc unor persoane cu care abia mai vorbeam înainte de plecare. Deci da, se produc transformări și ele continuă să se producă și după călătorii. Eu personal nu regret nicio schimbare, face parte din mine.

Multora le place să citească picanterii din timpul călătoriilor noastre ; despre experiențe care restabilesc încrederea în umanitate, dar și despre experiențe mai puțin pozitive – mai ales că intervin numeroase prejudecăți legate de diverse popoare sau destinații. Povestește-ne despre experiențele pozitive, dar și despre cele negative din călătoriile tale și care a fost impactul lor asupra ta.

Experiența cu cel mai mare impact emoțional asupra mea am avut-o în Vietnam, pe timpul când predam limba engleză într-o țară în care oamenii nu sunt obișnuiți cu atașamentul, cu cuvintele frumoase și cu tandrețea. De fiecare dată când deschideam ușa clasei și îmi săreau copiii în brațe eram fericită. Acolo a fost locul în care m-am dezbracat de măști și m-am lăsat vulnerabilă, transformându-i și pe ei in mici vulnerabili care alergau dupa mine pentru o îmbrățișare. Sigur, despărțirea a fost cea mai grea din cei 26 de ani din viața mea.

Experiențe negative nu cred ca am avut sau probabil că au fost nesemnificative și le-am uitat. Totuși aș include aici brutalitatea vietnamezilor la adresa animalelor. Spre exemplu, cunosc localnici care înainte să își gătească câinele îl bat pentru a elibera testosteron care cică e bun pentru potență. Deh! A fost oarecum trist să văd că există oameni care cred în astfel de practici primitive. Însă până la urmă fiecare e liber să creada în ce vrea, nu?

Care este cea mai mare împlinire a ta în viață, până acum ? Dar obținută de pe urma blogului?

Cea mai mare împlinire din viața mea de până acum este că am reușit să îmi duc la capat o parte din visul de a călători. De pe urma blogului am avut o multime de colaborări și am întâlnit oameni minunați cu care păstrez legatura și care mi-au devenit prieteni.

Dacă te-ai putea întoarce în timp, cu 5-10 ani, ce i-ai spune tinerei Andrada?

Dacă aș putea da timpul înapoi, mi-aș spune să îmi ascult intuiția mai bine si să fac ceea ce simt că mă împlinește.

Eu, de exemplu, găsesc inspirație și motivație în lectură, filme, muzică și oameni. Mă fac să vibrez, mă provoacă intelectual, mă încarcă de multe ori cu energie. În ce găsești tu inspirație ca să mergi înainte, să scrii, să faci tot ceea ce ai de făcut ? Ce anume te motivează ? Ce anume te pune în mișcare?

Trebuie să fiu sinceră și să recunosc că am și zilele mele proaste când nu vreau să găsesc nici inspirație și nici motivație. Vreau să rămân singură și să îmi ordonez gândurile. În celelalte zile însă găsesc inspirație în natură, în oameni fericiți, în cărți sau în muzică. Uite, tot ca o lecție din călătorii am învățat să îmi ascult gândurile și atunci când simt că am un moment aiurea, îl las să fie, e parte din mine.

Ai o poză preferată făcută într-una din călătoriile tale?

Am mai multe poze preferate. Una dintre ele este din Nusa Penida, o insulă aflată la sud de Bali. Cealaltă poză este facută la una dintre scufundările pe care le-am facut pe lângă Bali.

Hai să vorbim puțin despre viitor. Ce planuri ai cu blogul tău ? Dar pe plan personal ? Care este următoarea ta destinație și de ce ai ales-o tocmai pe aceasta?

Am omis să menționez că sunt spontană și nu prea am planuri. Exact asta se întâmplă și acum în viața mea. Deocamdată mă bucur de oamenii și locurile pe care nu le-am avut aproape în timpul în care am fost pe drum. Iar în momentul în care voi simți că vreau să plec, voi pleca.

Aventurile Andradei le puteți urmări pe FacebookInstagram sau pe blog.

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.