4 min read

Florina Bonda si iubita ei patrupeda, Jully, inaugureaza seria de interviuri din cadrul proiectului cu si despre oameni frumosi, That Beautiful Traveler… Daca aruncati un ochi pe paginile Florinei,  si mai ales pe proiectul ei, Labute calatoare, o sa va fie imposibil sa nu va indragostiti si voi de fetele astea frumoase.

Veni Vidi Amo!: Cine se ascunde în spatele proiectului Lăbuţe călătoare? Spune-ne cât mai multe despre tine.

Florina: În spatele proiectului meu, se ascunde o persoană care, în viața de zi cu zi, este sensibilă și introvertită, dar atunci când călătorește alături de Florin (logodnicul) și Jully (cățelușa), își iese din zona de confort și devine spontană și foarte curioasă.

În ’93 „am zburat” în pântecele mamei pentru prima dată de la Constanța spre Cluj-Napoca, iar după câțiva ani, tatăl meu fiind conducător auto mă ducea cu el în multe din cursele regulate pe care le efectua pe teritoriul țării, văzând cu acea ocazie până la vârsta de 10 ani majoritatea orașelor importante din România.

Pot spune că am moștenit pasiunea pentru călătorii de la părinții mei și pentru că sunt o persoană darnică (și modestă), i-am transmis-o lui Florin și de curând și cățelușei noastre, Jully, care atunci când vede trollerul începe să dea din codiță, deoarece știe că urmează să plecăm într-o nouă aventură.

Ce anume te-a determinat să scrii despre călătoriile tale?

Cu siguranță principalul motiv care m-a determinat să scriu, a fost lipsa informațiilor legate de călătoriile cu animalele de companie.

Când pleci la drum cu un cățel nu răspunzi doar de siguranța și nevoile tale, ci și de ale patrupedului, care de multe ori implică mai multă atenție și mai multă documentare.

După ce am început să povestesc despre călătoriile pe care le-am făcut, am încercat să mă orientez și spre alte lucruri pe care să le fac alături de Jully. De exemplu, pe lângă excursii, în timpul liber căutăm localuri care sunt pet-friendly sau facem diferite activități împreună (am zburat cu ea cu motoparapanta), pe care le scriu pe blog.Care ți se par cele mai mari iluzii pe care le au oamenii legat de călătorii?

Poza de pe internet și ceea ce găsești în realitate ar fi prima iluzie.

Ne întorceam în 2016 din Muntenegru și ne-am hotărât să facem o oprire la faimoasa Cascadă Bigăr. Văzând o mulțime de fotografii cu aceasta, îmi doream foarte mult să ajung și eu să o admir în realitate, deoarece la vremea respectivă era plin internetul cu articole despre cea mai frumoasă cascadă din lume.

Unică sau nu, pe noi nu ne-a impresionat deloc, deoarece pozele prelucrate în Photoshop nu coincideau deloc cu realitatea.

A doua iluzie ar fi banii.

Nu avem nevoie de miliarde ca să călătorim.

Dacă cineva își dorește cu adevărat să se desprindă de rutina zilnică, poate să își facă niște sandwich-uri (nu e obligatoriu să mănânce la restaurant), să caute o cazare pe care și-o permite și să pornească într-o nouă călătorie.

Din experiența proprie, îmi dau seama că fiecare călătorie produce transformări în interiorul nostru, ne determină să ne reevaluăm constant, să vedem lucrurile diferit, să percepem oamenii și valorile care ne înconjoară altfel. La ce nivel consideri că te-ai transformat de pe urma călătoriilor tale ? Regreți vreuna dintre aceste schimbări?

Călătoriile m-au făcut să apreciez mai mult lucrurile mărunte pe care, probabil, în viața cotidiană nu le-aș fi observat; mi-au lărgit aria de cunoaștere și cel mai important: la finalul fiecărei călătorii am realizat că am învățat un lucru în plus despre mine.

Nu aș avea ce să regret, deoarece schimbările în majoritatea cazurilor sunt pozitive, ele contribuind la dezvoltarea mea.

Multora le place să citească picanterii din timpul călătoriilor noastre ; despre experiențe care restabilesc încrederea în umanitate, dar și despre experiențe mai puțin pozitive – mai ales că intervin numeroase prejudecăți legate de diverse popoare sau destinații. Povestește-ne despre experiențele pozitive, dar și despre cele negative din călătoriile tale și care a fost impactul lor asupra ta.

În iulie 2016, Florin m-a cerut în căsătorie după ce am urcat treptele (aproximativ 1300) cetății San Giovanni din Kotor, Muntenegru. Tot atunci, ne-am făcut o promisiune, aceea că în anul care urmează o vom duce și pe Jully în același loc.

Experiența pozitivă de care îmi amintesc acum cu drag, s-a petrecut la exact un an de la cererea în căsătorie, în 2017, în momentul în care am realizat amândoi că urcam din nou emoționați scările cetății din Kotor, la 40°C, cu Jully în brațe.

Bineînțeles, călătorind doar cu mașina au existat și experiențe neplăcute, una dintre ele fiind atunci când am făcut noaptea pană la mașină în Ungaria și Florin nu reușea să desfacă un prezon strâns la vulcanizare cu pistolul cu aer. Momentul cel mai dezamăgitor a fost acela că, din zecile de persoane care au trecut cu mașinile pe lângă noi, doar două s-au oprit să ne ajute.

A fost o experiență care ne-a marcat, fiind blocați 6-7 ore în întuneric, neajutorați, cu mașina plină de bagaje (urma să ne mutăm în Italia) și cu un cățel somnoros în ea.

Totodată, cu ocazia acelei experiențe am învățat amândoi că prezoanele trebuie strânse manual și de atunci, de fiecare dată când se schimbă anotimpurile (toamna-iarna-primăvara), Florin înlocuiește gumele mașinii singur.

Care este cea mai mare împlinire a ta în viață, până acum ? Dar obținută de pe urma blogului?

Consider că cea mai mare împlinire a fost când am concretizat că trebuie să fac ceea ce îmi place. Sătulă de compromisuri, am pășit în anul 2018 cu o cerere de demisie, care pot spune că mi-a schimbat total viața (în bine) în ultimele luni.

Scriu pe blog doar de un an de zile și deși este o perioadă relativ scurtă, am cunoscut o mulțime de oameni minunați, care între timp mi-au devenit prieteni. Aceasta fiind cea mai mare împlinire obținută de pe urma blogului.

Dacă te-ai putea întoarce în timp, cu 5-10 ani, ce i-ai spune tinerei Florina?

Dacă m-aș putea întoarce în timp, i-aș transmite Florinei un singur lucru: să fie mai încrezătoare în ea.

Eu, de exemplu, găsesc inspirație și motivație în lectură, filme, muzică și oameni. Mă fac să vibrez, mă provoacă intelectual, mă încarcă de multe ori cu energie. În ce găsești tu inspirație ca să mergi înainte, să scrii, să faci tot ceea ce ai de făcut ? Ce anume te motivează ? Ce anume te pune în mișcare?

Mă inspiră oamenii din jurul meu, apoi persoanele pe care le urmăresc pe social media sau cărțile pe care le citesc în timpul liber. Motivația de a scrie apare chiar și văzând o fotografie sau bineînțeles, cel mai bine funcționează city break-urile spontane la mare sau în orașe pe care nu le-am mai vizitat. Acestea îmi încarcă atât sufletul cât și mintea de energie pozitivă.

Ai o poză preferată făcută într-una din călătoriile tale?

Desigur! Poza mea preferată din călătoriile pe care le-am făcut, este una din Muntenegru. Îmi place foarte mult, deoarece pe lângă priveliștea care în acel moment îmi încânta ochii, poza reprezintă și împlinirea unei dorințe.

Hai să vorbim puțin despre viitor. Ce planuri ai cu blogul tău ? Dar pe plan personal ? Care este următoarea ta destinație și de ce ai ales-o tocmai pe aceasta?

În viitor îmi doresc să continui ceea ce am început cu blogul, poate să mă axez și mai mult pe proiectul meu drag „Labute calatoare”. 

Pe plan personal nu aș schimba nimic, deoarece simt că în momentul de față sunt împlinită și fericită cu ceea ce am.

Spre următoarea destinație plecăm chiar peste câteva zile, iar aceasta va fi în Italia la Milano Marittima. Am ales această locație, deoarece mergând din 2008 în fiecare an timp de câteva săptămâni sau chiar luni (cel mai mult am stat 5 luni acolo), a devenit ca o a doua casă pentru mine și mai nou și pentru Florin.

Le multumim Florinei si lui Jully si va invitam sa le vizitati si sa luati parte la aventurile lor calatoare atat pe pagina lor de Facebook cat si pe contul de Instagram.

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.