Regiunea geotermala Leirhnjukur, aproape de lacul Myvatn, este una cat se poate de interesanta, activa si plina de frumusete. Chiar daca m-am lasat impresionata de ghetari si aisbergi, nici aceasta regiune vulcanica nu e mai prejos. Cel mai grozav lucru legat de Leirhnjukur? Este un camp de lava care inca fumega!

Leirhnjukur este locul in care simti si vezi cel mai bine puterea naturii. Cat iti cuprinde vederea, doar camp de lava fumeganda, chiar si dupa aproape 30 de ani de la ultima eruptie vulcanica.

Leirhnjukur camp de lava fumeganda

Leirhnjukur camp de lava fumeganda

Leirhnjukur camp de lava fumeganda

Acest parc geotermal propune doua trasee, insa de departe cel mai complet este cel denumit „The Big Loop”. Acesta te poarta pe muntele (sau, mai degraba, dealul de 593 metri) Leirhnjukur, prin campul de lava fumeganda. Pe alocuri, riolitul de pe deal s-a transformat in lut, datorita temperaturilor ridicate, de unde si denumirea „Dealul de lut”.

Leirhnjukur camp de lava fumeganda

Parcarea este situata la nici 100 de metri de intrarea in parcul geotermal, unde te intampina peisaje post-apocaliptice si culori care de care mai ametitoare.

Leirhnjukur camp de lava fumeganda

Micutele lacuri formate de gheizerele de aici au culori extraordinare. Daca urmezi traseul, dai in scurt timp de un camp de lava fumeganda. Zona inceteaza sa mai fie amenajata aici, lasandu-ti frau liber explorarii. Doar mici pancarte iti aduc aminte unde te afli si te sfatuiesc de diferite perimetre de evitat, pentru ca talpile papucilor sa nu se topeasca de la caldura.

Leirhnjukur camp de lava fumeganda

Ultima eruptie a avut loc intre 1975 si 1984, ceea ce explica intreaga paleta de culori si texturi din aceasta regiune. Stricaciunile au fost masive in acea epoca, multi islandezi pierzandu-si fermele si intreaga agoniseala. Peisajul de acum sta martor a acelei epoci, dovada ca in regiune nici nu mai prea vezi ferme sau locuinte. Riscul este in continuare prea mare, mai ales ca la sfarsitul anului 2016, Krafla dadea semne de eruptie, cu mici cutremure zilnice.

 

Leirhnjukur camp de lava fumeganda

Leirhnjukur camp de lava fumeganda

SHARE
Previous articleLaguna Jökulsárlón – coroana nestemata a taramului inghetat islandez
Next articleCascada Dettifoss – cea mai puternica din Europa

Veni Vidi Amo s-a născut dintr-o pasiune imensă pentru oameni și locuri vizitate de-a lungul timpului. Speranța mea este că poveștile, fotografiile și informațiile noastre să vă inspire și motiveze să cuceriți, la rândul vostru, lumea și să cunoașteți culturi și oameni noi, mâncare delicioasă și să aveți experiențe memorabile, de povestit peste ani și ani. Dacă ai ajuns deja până aici, înseamnă că împărtășim pasiunea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here