4 min read

Loredana, de la Lory’s Story, lucrează în turism, deci este super pasionată de călătorii. A vizitat până în prezent 36 de țări și are multe povești de zis. S-o citim, deci!

Veni Vidi Amo!: Cine se ascunde în spatele proiectului Lory’s Story? Spune-ne cât mai multe despre tine.

Loredana: Lory’s Story este de fapt Loredana Gavrilă, absolventă de Management Turistic și Comercial, ce oferă consultanță clienților în alegerea croazierei ideale, de aproximativ 5 ani de zile.  Cam asta ar fi o scurtă descriere despre domeniul în care activez în viața de zi cu zi.

Gustul călătoriilor cred că l-am deprins în prima vacanță în afara țării, pe când aveam 15 ani. Atunci am zburat pentru prima dată cu avionul și am pășit la bordul unei nave de croazieră. A fost o experiență marcantă, în care am vizitat câteva orașe de pe coasta Mării Adriatice și Mării Ionice.

De atunci, toate drumurile mele au dus într-o singură direcție: explorare, călătorii, vacanțe și rezervări (atât pentru clienți, cât și pentru mine).

Până acum am reușit să ajung în 36 de țări, însă lista cu siguranță va continua.

Ce anume te-a determinat să scrii despre călătoriile tale?

În ultimii ani, am început să călătoresc din ce în ce mai mult și am realizat că aș putea să îi ajut și pe alții cu experiențele mele din vacanțe. Am acumulat o multitudine de informații, am trecut prin tot felul de peripeții, iar prietenii și cunoștințele care îmi tot cereau păreri și sfaturi despre locurile vizitate, mi-au dat de gândit. Așa că a mai fost un singur pas.

Care ți se par cele mai mari iluzii pe care le au oamenii legat de călătorii?

Cea mai mare iluzie este faptul că se vor odihni. Și eu sper de fiecare dată acest lucru, însă nici vorbă de așa ceva. Dimpotrivă, o călătorie, presupune mult efort și înainte, dar și în timpul acesteia: documentarea amănunțită despre obiectivele pe care urmează să le vizitezi, rezervări, bagaje, check-in-uri, trezitul de dimineață (poți dormi și acasă, nu trebuie să bați atâta drum doar pentru somn, deci exclus somn de frumusețe), străbătut orașul la pas, vizitat obiective, poze peste poze cu toată aparatura foto, mai un filmuleț, mai un cocoțat în vârful unei stânci, poate un traseu mai anevoios și uite așa, ceea ce la început părea o călătorie de neuitat, devine mai obositoare decât o zi la birou.

Din experiența proprie, îmi dau seama că fiecare călătorie produce transformări în interiorul nostru, ne determină să ne reevaluăm constant, să vedem lucrurile diferit, să percepem oamenii și valorile care ne înconjoară altfel. La ce nivel consideri că te-ai transformat de pe urma călătoriilor tale ? Regreți vreuna dintre aceste schimbări?

Nu pot spune că m-au schimbat în vreun fel călătoriile, însă de-a lungul timpului evident că am avut atât experiențe plăcute, cât și mai puțin plăcute. Acest lucru m-a ajutat să prind mai multă încredere în mine astfel încât, indiferent de cât de dificilă și fără ieșire ar părea situația in care voi fi pusă într-un anumit moment, voi încerca mai întâi să găsesc soluții, iar abia după rezolvare, pot reflecta asupra problemei și să spun da, chiar a fost o situație pe muchie de cuțit. De aceea, trebuie să pleci cu temele făcute de acasă, pentru a evita momentele tensionate.

Multora le place să citească picanterii din timpul călătoriilor noastre ; despre experiențe care restabilesc încrederea în umanitate, dar și despre experiențe mai puțin pozitive – mai ales că intervin numeroase prejudecăți legate de diverse popoare sau destinații. Povestește-ne despre experiențele pozitive, dar și despre cele negative din călătoriile tale și care a fost impactul lor asupra ta.

Experiențe frumoase am trăit în fiecare călătorie, doar că de cele mai multe ori, realizez abia la întoarcere acest lucru sau după ce vizualizez albumele de fotografii. Dar, am și multe povestiri despre cum era să pierdem îmbarcarea pe o navă de croazieră pentru că ne-am trezit în portul greșit, rezervări la hotel anulate chiar când am ajuns în aeroport, bagaje pierdute etc. Cu toate acestea,  peripețiile fac deliciul unei călătorii (evident, la întoarcere).

În altă ordine de idei, oamenii, în general (inclusiv eu, până acum ceva timp), pornesc la drum cu tot felul de idei preconcepute despre localnicii din locurile pe care urmează să le viziteze, în special în țările și orașele mai puțin dezvoltate. În călătoriile mele, am constatat că aceștia sunt mult mai civilizați și mai primitori, iar oricât de săracă a fost zona pe care am vizitat-o, nu am trăit cu sentimentul de nesiguranță. Este bine, totuși, să fim precauți, însă nu paranoici.

Care este cea mai mare împlinire a ta în viață, până acum ? Dar obținută de pe urma blogului?

Toate călătoriile le consider un fel de împlinire sufletească, iar cu fiecare loc nou pe care îl vizitez, simt că am mai bifat un punct din bucket list-ul meu.

Spre exemplu, de curând am ajuns într-un loc în care nu speram că voi ajunge vreodată. Este vorba de Grotta Palazzese, un restaurant în apropiere de Bari, mai exact în Polignano a Mare, ce se află într-o peșteră naturală și este printre cele mai exclusiviste din lume. Am rămas plăcut impresionată de acest loc și să nu mai vorbim de mâncare, care a fost absolut delicioasă.

Deocamdată, blogul îmi aduce doar o satisfacție morală, dar ce e mai greu sau frumos, probabil că abia acum începe.

Dacă te-ai putea întoarce în timp, cu 5-10 ani, ce i-ai spune tinerei Loredana?

Dacă m-aș putea întoarce în timp, mi-aș spune să fiu mai încrezătoare în forțele proprii, mai ambițioasă și că ar trebui să profit de fiecare oportunitate care mi se va ivi în viață. Dar și că time is free, but it’s priceless. You can’t own it, but you can use it. You can’t keep it, but you can spend it. Once you’ve lost it, you can never get it back. Lucrez la eficientizarea timpului, care mi se pare că trece cu o viteză uluitoare, mai ales atunci când călătorești (râde).

Eu, de exemplu, găsesc inspirație și motivație în lectură, filme, muzică și oameni. Mă fac să vibrez, mă provoacă intelectual, mă încarcă de multe ori cu energie. În ce găsești tu inspirație ca să mergi înainte, să scrii, să faci tot ceea ce ai de făcut ? Ce anume te motivează ? Ce anume te pune în mișcare?

Îmi place foarte mult să citesc, iar de curând am citit o carte pe care o recomand oricărui blogger, dar nu numai. Este vorba despre Lecții de magie –  Cum să-ți cultivi creativitatea scrisă de Elizabeth Gilbert și se adresează celor care au o pasiune lăuntrică, dar încă nu și-au găsit chemarea sau momentul potrivit pentru a o scoate la lumină. Chiar te face să te pui pe treabă, indiferent de domeniul de interes.

În momentul de față am început să citesc Sfaturi al naibii de bune de George Lois.

Ai o poză preferată făcută într-una din călătoriile tale?

Am o mulțime de poze preferate, însă poza de mai jos este în top 3 pe contul meu de Instagram. A fost făcută pe o plajă din Saint Vincent & The Grenadines, iar aici am găsit locul mirific în care cu toții visăm să ajungem: cu palmieri înalți sub care să te adăpostești de soarele nemilos, cu nisip alb fin și apă de un albastru cristalin.

Hai să vorbim puțin despre viitor. Ce planuri ai cu blogul tău ? Dar pe plan personal ? Care este următoarea ta destinație și de ce ai ales-o tocmai pe aceasta?

Am început anul acesta cu o croazieră foarte faină de 2 săptămâni în Caraibe , un city break la Bari și mai urmează în curând Zanzibar, apoi Creta. Mi-am propus oricum să vizitez și câteva locuri din țara noastră, cum ar fi Delta Dunării și Viscri.

Pentru blog am o mulțime de idei interesante pe care sper să reușesc să le pun în practică in viitorul apropiat. Nu pot spune mai multe în momentul de față, pentru că ar fi ca un deadline pentru mine și este un lucru pe care îl detest. Deocamdată, pentru mine blogul este doar o pasiune, ce sper să nu se transforme într-o povară.

Aventurile Loredanei le puteți urmări pe FacebookInstagram sau pe blog.

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.