4 min read

Am ales să dedic Ioanei Budeanu primul interviu din luna mai, fiindca este luna în care Veni Vidi Amo împlinește un an de existență. I se datorează ei, Profa’ de Travel Writing, căreia îi mulțumesc din nou și pe care o las să va cucerească și pe voi cu magia și energia ei super pozitivă.

Veni Vidi Amo!: Cine se ascunde în spatele proiectului Luxury Adventure? Spune-ne cât mai multe despre tine.

Ioana: Hei, sunt Ioana și sunt dependentă de frică. Am fost mereu cel mai curajos, mai aventurier și mai curios copil din cartier. Viziunea mea asupra vieții și a tuturor lucrurilor nu a coincis cu a celor din jur, de foarte multe ori. Și atunci m-am simțit exclusă, invizibilă, diferită. Am încercat să fac pe plac altor oameni. Că poate așa, voi fi și eu iubită. S-a instalat frica.

Până în momentul în care mi-am făcut blogul, unde puteam să scriu ce vreau, cum vreau, când vreau. Oh, the freedom!

Apoi au venit călătoriile, care au deschis uși absolut senzaționale. Iar apoi m-am făcut antreprenor și m-am scăldat în apele anxietății, fricii, dorinței de a face lucrurile cum trebuie.

Încă îmi este frică în fiecare zi din viața mea. Doar că acum am învățat să accept frica și este cea mai bună prietenă a mea. Mă ține safe, grounded and humble. Nu mai încerc să o controlez.

Blogul este singura chestie pe care am luat-o după mine pe toate drumurile vieții mele. Nu știu dacă și în ce fel mă mai reprezintă. Mă simțeam vinovată că nu scriu mai mult, că nu creez mai mult.

Însă am înțeles un lucru – cea mai mare operă de artă a mea este… viața mea. Atât! La asta lucrez în fiecare zi. Să îmi schițez, desenez, imaginez și trăiesc propria aventură, propriul joc. Restul sunt instrumente necesare sau nu. Tot ce am nevoie este în mine.

Ce anume te-a determinat să scrii despre călătoriile tale?

Hahaha, orgoliul cred. Uite, și eu pot. Și eu sunt aici. Uitați-vă la mine, m-am mutat în Tenerife. I’m super cool. Acea nevoie de a fi aplaudată, apreciată. Când nevoia a încetat să mai fie atât de pregnantă, am încetat să mai scriu. Acum învăț să mă iubesc și să îmi dau voie să scriu sau nu.

Care ți se par cele mai mari iluzii pe care le au oamenii legat de călătorii?

Că vor găsi ceva diferit, mai frumos, mai grozav, mai eliberator într-un loc anume. Conceptul de paradis. Că dacă vor evada și vor ajunge într-o țară grozavă sau pe o plajă exotică, într-un fel, toate problemele lor vor dispărea, se vor simți mai bine, totul va fi minunat, își vor schimba viața.

Însă nu este așa. Poate, la început, te simți mai bine. Însă starea asta nu ține. Toate emoțiile, problemele, credințele și tot ce nu-ți place, nu-ți convine – le iei cu tine! Fără excepție.

Din experiența proprie, îmi dau seama că fiecare călătorie produce transformări în interiorul nostru, ne determină să ne reevaluăm constant, să vedem lucrurile diferit, să percepem oamenii și valorile care ne înconjoară altfel. La ce nivel consideri că te-ai transformat de pe urma călătoriilor tale ? Regreți vreuna dintre aceste schimbări?

Călătoriile au fost o manifestare a ceea ce eram deja, visam deja. Mereu am crezut că lumea este bună, fabuloasă, magică. Mereu am crezut că oamenii sunt toți buni. Ghici ce am găsit pe drum? Exact ce mi-am imaginat sau chiar mai mult. Schimbarea este constanta, independența de loc. Se întâmplă fie că vrei sau nu, fie că ești acasă, în pat, fie pe drum, într-o țară nouă de pe lista ta.

Da, călătoriile pot amplifica transformarea asta, însă ea trebuie să existe deja în tine. Călătoriile sunt ca banii – amplifică energia pe care o ai.

Iar ca să vezi ce ai, trebuie să fii prezent, să deschizi ochii la ce ai în jurul tău, să asculți, să crezi în tine, să permiți lucrurilor să se întâmple, să primești.

Călătoriile nu te transformă, nu au puterea asta, ci doar îți pun în față o oglindă care mărește, ca să te vezi mai bine.

So. Nivelul la care sunt este cel creat de mine în fiecare moment, iar regretele nu-și au locul aici, pentru că îmi asum acest nivel, îmi asum ce cer, ce primesc. Bun sau mai puțin bun. Pas cu pas. Tot ce contează este să mă simt bine.

Multora le place să citească picanterii din timpul călătoriilor noastre ; despre experiențe care restabilesc încrederea în umanitate, dar și despre experiențe mai puțin pozitive – mai ales că intervin numeroase prejudecăți legate de diverse popoare sau destinații. Povestește-ne despre experiențele pozitive, dar și despre cele negative din călătoriile tale și care a fost impactul lor asupra ta.

Exact cum spuneam mai sus, călătoriile mele au fost practic lipsite de orice fel de experiențe negative. Plus, pentru mine nu există așa ceva. Pozitiv sau negativ. Am eliminat și ultimele rămășițe de prejudecăți pe care le mai aveam legate de oameni, popoare, destinații. Am încetat să judec. Să mă judec. Și de aici, o imensă libertate.

Ceea ce trăiesc în fiecare zi este o experiență pozitivă, chiar dacă uneori doare. Asta înseamnă că mă mișc înainte, cu viteză, că sunt pe cel mai scurt drum spre ce-mi doresc.

Dacă mai alunec în judecați și generalizări (de exemplu, firmele din România nu plătesc la timp), imediat primesc exemple că nu este așa. Dimpotrivă.

Dacă mai judec uneori oamenii că se duc la toate atracțiile turistice fără sens, imediat mă duc și eu acolo, împotriva acestei convingeri, și găsesc un loc magic, o persoană minunată sau o frază scrijelită pe un copac – exact răspunsul la o întrebare pe care o aveam de mult în mine.

De exemplu, eram în aeroport în Bali, mă pregăteam de îmbarcare pe KLM spre Singapore. Vorbeam tare, cum fac eu când sunt entuziasmată. Vine la mine un român, care mergea spre București, via Amsterdam și mă întreabă dacă merg acasă. Eu îi spun că locuiesc în Bali. Iar el, mirat și surprins: Oh, cum te-ai putut adapta? Este atâta mizerie… . Am zâmbit și i-am spus că îmi este bine aici. Cu blândețe și înțelegere. Însă am luat cu mine acel cuvânt… mizerie. Din punctul ăsta a început o schimbare uriașă, pentru că am înțeles ce înseamnă pentru mine frică de mizerie. M-am vindecat.

Tot ce vezi, auzi, simți este pentru tine. Deci pozitiv.

Care este cea mai mare împlinire a ta în viață, până acum ? Dar obținută de pe urma blogului?

Acceptance is abundance. Să accept tot ce este, așa cum este, cu bucurie. Să mă concentrez pe cum mă simt și să fac numai ce se simte foarte bine. Nu mai încerc să controlez lucrurile să iasă CUM vreau eu, ci le las să fie.

Studenții mei, școala mea. Toată iubirea, împlinirea, lacrimile de fericire pe care le-ați adus în viața mea.

Mi-au spus oamenii că le-am schimbat viața – știu că nu este adevărat, că era în ei dorința de schimbare și că eu am fost doar un precursor. Asta mă împlinește – să fiu un precursor. An entertainer & a host.

Dacă te-ai putea întoarce în timp, cu 5-10 ani, ce i-ai spune tinerei Ioana?

Let go of control. Fear is not a fact. Everything works well for you. Go, have a lot of fun. You are enough.

Eu, de exemplu, găsesc inspirație și motivație în lectură, filme, muzică și oameni. Mă fac să vibrez, mă provoacă intelectual, mă încarcă de multe ori cu energie. În ce găsești tu inspirație ca să mergi înainte, să scrii, să faci tot ceea ce ai de făcut ? Ce anume te motivează ? Ce anume te pune în mișcare?

Îmi place să învăț mereu lucruri noi, din toate domeniile. Și apoi le asociez. Fac research. Mă duc după povești. Natură. Oceanul. Muzica, filmele, cărțile. Poveștile oamenilor. Ah, și pun foarte multe întrebări. Chestionez tot ce cred că știu. Răspunsurile vin întotdeauna.

Ai o poză preferată făcută într-una din călătoriile tale?

Am sute (râde). Poza mea preferată – în acest moment din viața mea – este făcută de o prietenă foarte bună.

Bali at its best! #offerings #dogsofbali #arnold

A post shared by Andreea Gurau (@andreeagurau) on

Hai să vorbim puțin despre viitor. Ce planuri ai cu blogul tău ? Dar pe plan personal ? Care este următoarea ta destinație și de ce ai ales-o tocmai pe aceasta?

Sunt în schimbare 100%. Acum lucrez la planuri sau, mai bine spus, la ce îmi place și la ce se simte bine. Nu știu ce va fi cu blogul, nici pe plan personal, nici următoarea destinație (râde). Sunt deschisă la tot ce este. 

Aventurile Ioanei le puteți urmări pe FacebookInstagram, Linkedin sau pe blog.

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.