5 min read

Sfârșitul toamnei, începutul iernii este perioada din an în care ne simțim cu toții super obosiți și căutăm să evadăm. Într-o lume la celălalt capăt al planetei, într-o cultură nouă, despre care doar am urmărit prin filme sau am citit în cărți, cu oameni care urmează să ne deschidă perspective noi și să schimbe modul în care privim lumea.

Înainte de a fi călători pasionați, am fost niște gurmanzi fără limite. Dragostea de o anumită destinație sau parte a lumii a venit prin mâncare, prin gusturi, arome și mirosuri. Prin căutări pe internet și prin cărți despre originea și parcursul unui anumit preparat culinar. Așa se face că, până să ajungi să vezi o țară cu ochii tăi și să simți o cultură cu inima, ajungi să te îndrăgostești iremediabil de mâncarea lor tradițională. Nu degeaba se spune că dragostea trece prin stomac.

Am tachinat Japonia, fiindcă despre ea vreau să vă vorbesc, în cel mai celebru restaurant japonez din orașul meu, al cărui bucătar este premiat cu o stea Michelin. Atunci când pui pasiune în mânuirea fâșiilor de pește și a grămăjoarelor de orez și le transformi în delicioase porții de sushi, oamenii simt. Și revin. Iar dacă le mai dai bonus și un zâmbet și un Futsuu Rei, i-ai câștigat posibil pentru totdeauna.

Atunci când am lansat ideea de a face un circuit în Japonia în viitorul apropiat, mi-am auzit un simplu: Da, baby, mergem. Nu știu când, dar mergem. Fă puțin research, să aflăm ce și cum și vedem apoi. Include și niște oferte și vacanțe, doar ca să vedem dacă este complicat să mergem pe cont propriu sau avem nevoie de specialiști.

Is Japan next on your travel list? 🇯🇵

Is Japan next on your travel list? 🇯🇵

Geplaatst door Must Do Travels op Dinsdag 22 mei 2018

Atât. N-am avut nevoie de mai mult, așa încât off I went. Când intru în modul de documentare pentru o călătorie, am (prostul) obicei de a face liste peste liste, propuneri peste propuneri și să vreau să vizitez tot. Să fiu în două locuri deodată în același moment. Sau chiar trei, dacă se poate. Vedeți voi, entuziasmul ăsta, pe cât de molipsitor, pe atât de agasant pentru cei din jur.

Și dacă al meu mai avea încă nevoie de motive ca să vizităm Japonia, na, i-am inclus pe listă câteva. I-am spus că vreau să descopăr metropola Tokyo, luminile sale nocturne, zgârie-norii infiniți și aglomerația lui de zi cu zi cu aceeași inocență a copilului care vede primul pom de Crăciun. Le-am văzut în filme și simt deja că parcă am fost acolo, dar… de data asta, chiar vreau să simt trepidațiile locului, chiar vreau să simt cu toată ființa că sunt acolo. Că respir Tokyo.

Și dacă festivalul cireșilor înfloriți l-a lăsat indiferent – deși, între noi fie vorba, cum să nu tresari tot când vezi asemenea frumusețe? – l-am rugat să-și imagineze o planetă total distinctă pe planeta noastră. Un fel de stat în stat, dar la nivel super extra macro. O planetă la ani-lumină distanță de noi (pun intended, dar… oare?) până și în materie de tehnologie. Cu roboței și gadgeturi dintre cele mai felurite. E un tech guy, știu că pot să-l câștig cu asta.

Și dacă nici cu tehnologia nu-mi merge, mai am o ultimă scăpare: castelele și templele din Japonia. Pasionat din cale-afară de istorie fiind, sigur va fi extrem de încântat să vadă castelul Himeji, care încă păstrează stilul medieval al epocii de glorie a samurailor. Hai că pun pe listă și Palatul Imperial din Tokyo, cu podul Nijubashi, cel mai faimos din Japonia. Îi plac poveștile cu familii regale, poate o să-i placă și asta.

Îmi aduc aminte că i-au plăcut mult pagodele în China. Atât de mult încât, spre final, doar când auzea începutul cuvântului, îi venea să se ia și să se ducă în lume. Tocmai din acest motiv, o să-l duc să vadă și templul Senso-ji, cel mai vechi și mai popular din Tokyo.

Glumeam. Istoria nu are cum să fie ultima mea scăpare spre a-l convinge să viziteze Japonia. Mai am. O să încerc să-l ademenesc și cu transportul în comun, mai ales cu trenurile. Dacă îi spun că ne vom plimba cu shinkansen până în Kyoto, o să plece fără mine. Sigur știe, dar a uitat: acolo o să se întâlnească și cu gheișele, pe aleile orașului.

Îi mai place mult și arta. Știe cu siguranță că origami e una dintre cele mai vechi tradiții în Japonia, dar dacă-l duc la un workshop să vadă cum e să contribui la arta asta cu mânuțele tale?

Digital Art Museum, Tokyo, Japan

Another reason why I need to go to Japan 🇯🇵✈️

Geplaatst door Must Do Travels op Donderdag 5 juli 2018

Și dacă totuși, prin cele de mai sus, tot n-am reușit să-l conving de această destinație, bag mâna-n foc că pot să-l duc acolo foarte lejer doar la mențiunea muntelui Fuji. Ne-am amuzat teribil când am urmărit serialul creat de Ricky Gervais, An Idiot Abroad, în care personajul principal a pornit într-o plimbare pe munte. Și și-a spus încontinuu, în miez de noapte spre dimineață, cât de stupid este să facă asta, pe nedormite, nemâncate și pe frig. Cât de surprins a rămas, în schimb, când a ajuns în vârf și a privit răsăritul de-acolo. Nu poți pune preț pe o astfel de experiență, oricât de mult ai încerca.

Tocmai fiindcă am pornit de la mâncare, o să terminăm cu ea. E una să mănânci din mâinile unui bucătar japonez in tara ta și e alta să mănânci chiar la el acasă, în Japonia. Ne dăm în vânt după tot ce e mai ciudat, dar și mai tradițional în călătoriile noastre. Cu siguranță va sesiza diferențe între sushi de la el de-acasă și sushi de la noi. Sau Miso Ramen. Dacă le asezonează cu umeshu și unul din sortimentele de bere nama, va fi perfect.

Japonia cu Exact Travel Club

Destinația este pe cât de atrăgătoare, pe atât de complicată în organizare, mai ales atunci când te gândești la posibilitatea de a merge pe cont propriu. Literalmente, te duci până în capătul lumii, pe o planetă necunoscută. Nimeni nu vorbește limba ta, iar datul din mâini nu-i sigur că te ajută. Om fi noi aventuroși, dar destul de rar în afara Europei, de capul nostru.

Mi-a fost destul de repede clar că nu vom avea sorți de izbândă singuri și că va trebui să apelăm la specialiști. Am căutat în stânga și-n dreapta internetului până am dat de un circuit în Japonia cu Exact Travel ClubNu auzisem până atunci de ei, așa încât am dat pe repede înainte și am început să mă documentez. Pe măsură ce avansam, îmi plăcea tot mai mult de ei. Căpătam tot mai multă încredere în talentul lor de a organiza o excursie de o asemenea magnitudine. Cum m-au cucerit? Haideți să vă zic.

În primul rând, nu era prima oară pentru noi când apelam la o agenție pentru a ne organiza călătoriile. Pentru destinațiile din afara Europei, mai ales cele în care călătorim pentru prima dată, ni se pare mult mai comod să ne lăsăm pe mâna altora mai experimentați, care își câștigă pâinea din așa ceva. Evident, era și motivul pentru care această agenție ne făcea cu ochiul. Practic, se ocupă ei de absolut toate rezervările, itinerariul îl ai la un click distanță. Nu-ți mai bați capul cum să legi punctele de oprire între ele, cum să găsești cele mai convenabile modalități de transport. Nimic din toate astea. Ai plătit, te-ai urcat în avion și dus ai fost. Te simți cu adevărat în concediu, fără nici un stres suplimentar. Ah, că te costă mai mult decât poți să scoți tu dacă alegi să mergi pe cont propriu? Nu contest. Însă, știi cum e, timpul și expertiza costă. În definitiv, totul se rezumă la alegerile pe care le faci: să petreci ore sau chiar luni bune pe documentare și organizare? sau să dai un click și să ai călătoria mult visată 5 minute mai târziu, fără prea mari bătăi de cap?

În al doilea rând, după cum menționam anterior, Japonia este de pe altă lume. Pe cât de frumoasă și atrăgătoare, pe atât de ciudată și greu accesibilă din punct de vedere al limbajului. Faptul că optezi pentru un circuit în Japonia cu ghid vorbitor de japoneză ar trebui să facă toți banii și să fie un no-brainer, corect? Am început să apreciez circuitele cu ghid local fiindcă pe lângă întreaga comoditate pe care ți-o oferă să-l ai mereu la dispoziția ta, poveștile pe care ți le relatează n-o să le afli din prea multe cărți citite.

Apoi, este important să te poți baza pe un partener cu experiență, cu o echipa mixtă româno-japoneză, care are la bord persoane care au trăit în Japonia. Aceștia pot fi de un real ajutor cu informații din culise. Cunosc, înțeleg și știu cum să abordeze localnicii pentru ca ție să-ți fie bine pe întreaga durata a călătoriei.

Și nu în ultimul rând, motivul meu preferat: circuitul îți oferă șansa de a cunoaște oameni noi, pasionați de călătorii și de Japonia, la fel ca tine. Fie ei însoțitori din partea agenției, fie întocmai participanții la circuit. Noi suntem mai introvertiți de felul nostru, însă mereu ne-a picat bine să întâlnim oameni diferiți de noi. Îi păstrăm în amintiri ani buni după încheierea excursiilor și încercăm să învățăm constant de la ei. Cu unii am rămas prieteni până în ziua de azi. Nu la asta te inhami de fapt atunci când alegi să călătorești? Să devii suficient de deschis ca să cunoști și să accepți constant oameni noi în viața ta?

***

Articol scris în cadrul ediției aniversare SuperBlog.

Sursă fotografii: site-ul Exact Tours.

Sursă video: pagina Facebook Must Do Travels

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.
Previous articleAlimentația copiilor pe înțelesul părinților
Next articleHalatul îl face pe medic?
Veni Vidi Amo s-a născut dintr-o pasiune imensă pentru oameni și locuri vizitate de-a lungul timpului. Speranța mea este că poveștile, fotografiile și informațiile noastre să vă inspire și motiveze să cuceriți, la rândul vostru, lumea și să cunoașteți culturi și oameni noi, mâncare delicioasă și să aveți experiențe memorabile, de povestit peste ani și ani. Dacă ai ajuns deja până aici, înseamnă că împărtășim pasiunea.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.