1 min read

In aventura noastra prin Islanda, coasta sudica incepea sa ni se arate tot mai salbatica, tot mai pustie (spre marea noastra bucurie) si tot mai plina de vulcani si campuri de lava.

Peninsula Dyrhólaey, pufini si oraselul Vík

Asa se face ca, in drum spre oraselul Vík, o asezare cu nu mai mult de 15000 de locuitori, am cotit pe langa vulcani pentru a ajunge in partea de coasta a peninsulei Dyrhólaey. Aceasta este cea mai cunoscuta datorita originii  sale vulcanice, dar mai ales datorita coloniilor de pufini, care au inflorit dupa ce peninsula a fost declarata rezervatie naturala in 1978.

Jur imprejur vei putea observa plaje negre, iar in zare, la cativa metri in ocean, niste coloane de bazalt cu varfuri ascutite. Despre acestea se spune ca ar fi fost formate dupa ce doi trolli, care incercau sa aduca la tarm o nava, ar fi fost surprinsi de primele raze ale soarelui si transformati in piatra. Aceste formatiuni pot fi vazute chiar si din oraselul Vík.

Peninsula Dyrhólaey, pufini si oraselul Vík
Cei doi presupusi trolli transformati in piatra.
Peninsula Dyrhólaey, pufini si oraselul Vík
Plaje negre, iar in zare – cei doi presupusi trolli transformati in piatra.
Peninsula Dyrhólaey, pufini si oraselul Vík
Promontoriul Dyrhólaey cu al sau arc.

Atractia o reprezinta insa coloniile de pufini, fata de care se cere respect, fara sa le deranjezi habitatul. Acestea pot fi vazute in Islanda doar din aprilie pana in septembrie. Imi doream foarte mult sa le pot vedea, iar experienta a fost pe cat de emotionanta, pe atat de draga in amintirile adunate dupa aceasta calatorie.

Peninsula Dyrhólaey, pufini si oraselul Vík
Pufini
Peninsula Dyrhólaey, pufini si oraselul Vík
Pufini

In ziua respectiva am avut parte de o vreme capricioasa, un vant puternic si rece care te dobora de pe picioare si-ti ingheta degetele pe aparatul foto. Insa, fiindca in Romania nu ne e dat sa vedem asa ceva, am indurat mofturile vremii si ne-am bucurat de cateva zeci de minute bune aproape de aceste pasari extraordinare.

Mare mi-a fost mirarea sa vad un filmulet de-al lui Gordon Ramsay, la intoarcerea acasa, despre pufini si intrebuintarile lor in bucatarie. M-am bucurat ca l-am vazut abia dupa ce calatoria noastra a luat sfarsit! Sa nu fiti mirati daca veti vedea informari, la diverse restaurante de pe insula, cu posibilitatea de a comanda carne de pufin. Se considera a fi o delicatesa, insa noi personal, nu am incurajat acest obicei. Ba chiar am evitat cu desavarsire aceste localuri si ne-am indreptat, mai degraba, spre cele care aveau abtibild lipit la intrare si care informau ca nu servesc aceasta carne.

Cum ajungi la punctul de observare pufini

De pe Ring Road (Route 1) directia Vík, cotesti dreapta spre drumul 218 si conduci pana in capat, spre parcare.  Pe harta este marcat Kirkjufjara Beach si este cel mai bun punct de observare a coloniilor de pufini. Noi aveam in plan sa platim un tur in Reykjavik, iar acest ocol ne-a salvat 180 de euro de cuplu, intrucat am reusit sa vedem pufinii pe nimic.

 

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.