1 min read

In sudul Islandei, in muntii Eyjafjöllse pot gasi mai multe pesteri. Una dintre acestea, Rútshellir, este localizata intr-o stanca,  a carei intrare este marcata de o casuta cu acoperis de vegetatie, foarte traditional pentru Islanda rurala.

Pestera Rútshellir
Pestera Rútshellir

Aceasta stanca se presupune ca s-ar fi desprins si ar fi cazut, asa intreaga, din muntele din spate, in timpul unui cutremur. Asa cum mentionam intr-un alt articol, in timpul unui self-drive in Islanda este imposibil sa nu te opresti la fiecare 5 minute pentru a inspecta o cascada, un rau, iar in acest caz, o stanca bizara la marginea drumului.

Rútshellir si-a castigat titlul de a fi cea mai interesanta pestera facuta de mana omului din intreaga Islanda.

Intrarea, cea care arata ca o casuta, a fost aranjata astfel de-a lungul secolelor, astfel incat parca ar indica, in mod bizar, ca cineva locuieste acolo. La drept vorbind, chiar locuiesc acolo cateva oi. Chiar daca se intampla sa nu le vezi, vei sti pur si simplu. Ingrijeste-te doar sa nu porti cei mai buni pantofi ai tai atunci cand treci prin zona.

Pestera Rútshellir
Pestera Rútshellir
Pestera Rútshellir
Pestera Rútshellir

Exista doua pesteri create de om in interiorul acestei stanci. Pestera principala este arcuita si are 20 de metri lungime si 2.5 metri inaltime. Era folosita pentru a depozita fan. A doua incapere, si cea mai mica, de aproximativ 8 metri lungime, se numeste Stúkan si se crede ca ar fi fost folosita fie ca templu pagan fie ca fierarie.

Islanda este renumita pentru saga-urile ei. Una dintre acestea ne spune ca un barbat Rútur ar fi locuit acolo. Unii spun ca ar fi fost un troll malefic, altii ca ar fi fost un jefuitor, insa sunt si cativa care spun ca ar fi fost un sef de trib malefic. Oamenii din regiune l-au atacat si l-au omorat, reusind sa faca o gaura in pestera, sub patul sau si l-au tras in tepe, in timp ce dormea. L-au omorat astfel fiindca le era prea teama de el ca sa-l intalneasca in camp deschis. Le era teama de el chiar si dupa ce l-au omorat, astfel incat unul dintre ucigasi, Björn, a fugit in munti, in Bjarnarfell, care ii poarta numele inca de atunci, iar un altul si-a facut pierdute urmele in salbaticia Islandei.

Chiar si nazistii au fost fermecati de aceasta pestera, pe care au investigat-o amanuntit in 1936. Trupele cautau ruine ale templelor vechi si sperau sa gaseasca un astfel de templu si in Rútshellir.

Unele persoane au vazut chiar si luminite in aceasta stanca, dorind parca sa indice ca aici locuiesc si creaturile fermecate, dar nevazute ale culturii populare islandeze.

Cum ajungi la pestera Rútshellir

Rútshellir este situata la aproximativ 3 km la vest de cascada Skógafoss si este vizibila de pe soseaua Route 1.

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.