Astazi vreau sa va scriu despre celebra piata de Craciun din Viena, pe care in sfarsit am ajuns sa o vizitez in aceasta iarna. Daca tot a picat 1 decembrie intr-o zi de joi, a fost numai buna ocazia pentru un weekend prelungit.
Atmosfera este magica si plina de traditie, datorita numeroaselor cabanute care vand vin fiert, ornamente de brad, piese vestimentare si tot felul de bunataturi – toate lucrate manual. Socant, pentru mine cel putin, a fost sa aud multi romani in Viena in aceasta perioada, limba romana devenind cea mai vorbita in capitala austriaca la inceput de decembrie. Timid, pe locul doi, vine limba locala. Chiar si printre vanzatorii de la aceste cabanute din piete erau multi romani. Aproape ca ne-am simtit ca acasa, dar nu prea.
Preturile? Piperate, insa este im-po-si-bil sa pleci din oricare piata de Craciun de-aici fara sa cumperi ceva. Doar de-asta ai batut drumul pana aici, nu? Vinul fiert se vindea la 4 euro, insa austriecii au fost isteti si au incercat sa faca un combo oferind o cana personalizata – in forma de halba sau cizmulita – la 3 euro. Puteai returna cana si iti recuperai cei 3 euro sau o puteai pastra ca amintire. Foarte multi alegeau sa o pastreze, evident, astfel incat vinul se vindea cu 7 euro in cazul acestora. Afacere profitabila, fiindca din cate am inteles, acum doi ani ideea a prins viata la 1.50 euro cana plus 4 euro vinul, iar anul trecut cana se vindea deja la 2 euro. Probabil la anul, cana va costa 4 sau 5 euro. Partea buna este ca poti cumpara doar cana, fara vin si este un suvenir dragut pentru cei de acasa sau chiar si pentru tine.
Am vorbit de vin, fiindca la cat era de frig aveai neaparata nevoie de ceva cald. Insa poate ca ar trebui sa mentionam cate ceva si despre mancare. Se vindeau cornuri – vestitii pretzels gigantici – cu diverse umpluturi sau toppinguri, la 3 euro. Numai buni dupa un vin prea dulce. Se vindeau castane – mai scumpe ca nicaieri, mi s-a parut mie si ceva mai amarate – 8 bucati la 2.50 euro si 11 bucati la 3 euro. Partea proasta este ca le primesti pe numarate. Mai poti gasi cartofi, fie copti cu unt, fie ca niste chipsuri. Nemaipomenitele langosuri si kurtos kalacsi – atat de iubite cel putin in Ardeal, precum si tot felul de sandvisuri sau hotdogi. Febletea mea au fost briosele cu topping – delicioase! Si da, am dat 3.50 euro pe un red velvet cu topping de frisca si lamaie si a fost dementiala.
Unde poti gasi piata de Craciun in Viena
Aceste piete functioneaza intre 11 noiembrie si 26 decembrie, iar dupa Craciun se transforma in piete de Anul Nou. Daca nu ai avut ocazia sa le vizitezi inainte de Craciun, inca nu e totul pierdut!
Piata din fata Primariei (Rathaus) este cea mai mare si mai aglomerata si, daca nu ma inseala experienta, chiar cea mai scumpa dintre toate din Viena. Gasesti de toate pentru toti si este pur si simplu imposibil sa pleci fara sa fi cumparat ceva! Fie ca este mancare sau vin cald, fie ca sunt ornamente de brad sau produse naturiste sau doar o caciulita sau niste manusi crosetate. Ca tot veni vorba de ornamentele de brad, pe care le-am analizat cu mare atentie in aceasta piata, preturile variaza intre 4.90 euro si 30 de euro pentru globurile mari si deosebit de migalos ornamentate. As fi incercat sa negociez preturile, insa un domn inaintea mea a fost mai rapid si a iesit cam sifonat. Doamna care se ocupa de standul respectiv l-a refuzat cu un aer foarte serios, pesemne nu a apreciat intrebarea.
Ca sa ajungi la aceasta piata, este suficient sa cobori la statia de metrou Rathaus de pe U2 si sa mergi pe langa cladirea primariei. Piata este deschisa intre 11 noiembrie si 26 decembrie, de duminica pana joi intre orele 10 si 21.30, iar vinerea si sambata pana la orele 22.
Un alt orasel de Craciun poate fi gasit in Piata Maria-Theresien, amplasat intre Muzeul de Arta si Muzeul de Stiinte Naturale. Acesta contine aproximativ 70 de cabanute si este preponderent axat pe obiecte handmade. Aici am mancat briosa red velvet, absolut extraordinara si tot aici am observat ca vinul venea accesorizat cu niste canite mai putin carismatice decat in Piata din fata Primariei si ceva mai ieftine – la doar 2 euro.
Ca sa ajungi la aceasta piata, trebuie sa cobori la statia de metrou Museums-Quartier de pe U2. Piata este deschisa intre 16 noiembrie si 26 decembrie, de duminica pana joi intre orele 11 si 21, iar vinerea si sambata pana la orele 22. Incepand cu 27 decembrie, se transforma in Piata de Anul Nou, deschisa pana la orele 19.30.
A treia piata de Craciun vizitata a fost cea de la Karlplatz, unde atmosfera era ceva mai animata de formatii live, lumini si multi multi copii. Si aceasta musteste de obiecte artizanale, iar preturile sunt situate oarecum intre pietele Rathaus si Maria-Theresien. In mijlocul pietei, probabil in ceva ce vara functioneaza ca fantana arteziana, au instalat un spatiu de joaca pentru copii, un soi de pet farming fara animale, cu capite de fan in loc de zapada, folosite de copii ca sa arunce cu fan unii intr-altii sau sa se baricadeze in asa-zise fortarete. Bonusul acestei piete a fost reprezentat de un artist fotograf care realiza sedinte foto gratuite. Pozele iti erau trimise gratuit pe mail, pentru a le descarca. Ceea ce costa era doar comanda de printare si inramare foto, spre a fi oferite cadou de Craciun celor dragi.
Ca sa ajungi la aceasta piata, trebuie sa cobori la statia de metrou Karlplatz, la intersectia liniilor U1, U2 si U4. Piata este deschisa intre 18 noiembrie si 23 decembrie, zilnic intre orele 12 si 21.
A patra si cea din urma este Piata de Craciun din Stephanplatz, organizata in jurul catedralei cu ajutorul a 26 de cabanute pline ochi cu obiecte artizanale si mai putina mancare. Revine in forta vinul fiert oferit in cizmulita, la acelasi pret ca la Rathaus. Atmosfera este una magica si de contemplare, in mod special datorita catedralei Stephansdom, impunatoare ca intotdeauna, insa luminata magic si cu un brad urias in mijlocul pietei. Traditionalele trasuri vieneze stateau la dispozitia celor care doreau sa infrunte gradele cu minus.
Ca sa ajungi la aceasta piata, trebuie sa cobori la statia de metrou Stephanplatz, la intersectia liniilor U1 cu U3. Piata este deschisa intre 11 noiembrie si 26 decembrie, zilnic intre orele 11 si 21.
Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.