3 min read

Vizita la Valea Verde Retreat a fost o decizie de moment, într-o săptămână specială pentru amândoi, pe care ne doream să o sărbătorim puțin altfel. Într-un loc calm, o oază de liniște pentru resetarea minții și a sufletului.

Valea Verde este un loc încântător din inima Transilvaniei, menit să reîntinerească și să relaxeze spiritele. Resortul este perfect fie că dorești un weekend romantic cu fine dining și degustări de vinuri, fie o destinație de vacanță împreună cu întreaga familie sau doar o locație excelentă de surprins moștenirea culturală în mijlocul naturii.

Retreatul este condus de cuplul Jonas și Ulrike, din Germania, care a petrecut ani buni de zile renovând și readucând la viață case frumoase din Transilvania, în mod special din satul Cund.

Cazare în apartamente și căsuțe de vacanță

Am pornit săptămâna setați pe a rezerva o noapte de cazare, într-una din unitățile retreatului: fie în apartamentele din interiorul acestuia, fie într-una din căsuțele de vacanță din sat. N-a fost să fie. Nu din cauză că nu am mai fi găsit ceva disponibil pentru weekendul dorit de noi, ci pentru că ni s-a părut inutil să petrecem o noapte într-un loc atât de aproape de casă (45 de minute cu mașina din Tg. Mureș). Așa-i când locuiești prea aproape de tot ce-i frumos in Transilvania.

Asta nu ne împiedică să vă povestim puțin despre opțiunile de cazare din retreat. Absolut toate unitățile de cazare sunt în stilul tradițional, rustic, cu o notă de eleganță, delicatețe și confort și se regăsesc fie în retreat, fie in satul Cund, aflat la 3-400 de metri de Valea Verde. Se observă implicarea părții feminine a cuplului de proprietari, Ulrike.

Evident, dacă dorești să te cazezi aici, trebuie să suni cu ceva timp înainte ca să te asiguri că există locuri disponibile.

Pavilionul de lângă micul lac artificial poate fi rezervat pentru evenimente mici de familie, dar și pentru evenimente corporate. În fața lacului, sunt numeroase șezlonguri unde poți servi porții de soare și relaxare, unele chiar la umbra copacilor de care atârnă felinare albe cochete, din acelea care aduc o notă de romantism și intimitate în serile calde de vară.

Pasiunea pentru fine dining a proprietarilor

Dacă tot ce ține de cazare cunoaște delicatețea proprietarei, Ulrike, bucătăria devine a man’s world. Partea masculină a afacerii, Jonas, acordă o atenție deosebită meniului, modului de preparare a mâncărurilor dar și prezentării.

La acest capitol, retreatul funcționează într-un mod puțin atipic. Deși citisem pe site înainte de a le face o vizită că meniul este cu 2 sau 3 feluri de mâncare, la un preț fix de persoană, tot am simțit un val timid de dezamăgire odată ajunși acolo. Ni se comunicase un meniu fix – supă-cremă de morcovi, pui la tigaie cu morcovi și tiramisu. Totul la un preț de 25 de euro de persoană. Am acceptat, fiindcă eram curioși de experiență.

Din câte am înțeles, sunt destul de maleabili astfel încât, dacă nu ești mulțumit de meniul existent, ti se poate prepara altceva, la proprie alegere, ca să te simți răsfățat pe deplin.

Valea Verde Resort - oaza de liniste pentru minte si suflet
Supa -crema de morcovi
Valea Verde Resort - oaza de liniste pentru minte si suflet
Pui la tigaie cu morcovi
Valea Verde Resort - oaza de liniste pentru minte si suflet
Tiramisu

Porțiile au fost potrivite (deși la acest capitol, părerile diferă în funcție de persoana pe care o întrebi: inițial mi s-au părut porțiile mici, însă după două feluri principale de mâncare și un desert, eram la capacitate maximă; dacă întrebi un bărbat, în schimb, îți va spune că porțiile sunt categoric mici) și gustoase, iar prezentarea supei-cremă de morcovi ni s-a părut originală.

Dacă ești cazat în retreat, meniul de prânz și cină diferă și poate include inclusiv paste cu trufe, pentru care așezarea este super celebră, sau preparate cu vânat, la ocaziile speciale.

Ba chiar uneori, în special toamna, există evenimente de degustare de vinuri, cu o selecție fină de producții locale și internaționale, orchestrată de Jonas.

Hai la Valea Verde!

Valea Verde este, în mod absolut evident, o afacere altfel în industria ospitalității din România. Atenția la detalii, la tot ce este elegant, fin și delicios se observă în cazare, în asocierile culinare cât și în degustările de vin. Fără doar și poate, este de salutat efortul soților Schäfer în a furniza locului o astfel de ținută.

Cu toate acestea, ni se pare că Valea Verde se adresează în principal turistului străin, mult mai receptiv la experiențe de fine dining și wine pairing la prețurile practicate de retreat. Turistul străin este mult mai înclinat și mult mai inspirat de tot ceea ce este rustic și tradițional in Europa, astfel că vară de vară, an de an, ei caută aceste experiențe și sunt dispuși să plătească pentru ele.

Ne bucurăm că apar destinații gastronomice în România, însă trebuie să fim în asentimentul comentariilor românilor de pe TripAdvisor. S-a ratat o șansă bună de a combina fine dining-ul cu gastronomia tradițional românească, ceea ce ar face locul, probabil, mult mai atrăgător pentru turistul român dispus să plătească în plus pentru o experiență altfel. OK, gastronomia tradițional românească este orice dar nu fine dining, însă de la genul acesta de locații am fi avut speranța ca un bucătar genial să facă ceva wow chiar și din combinația celor două.

Pe de altă parte, înțelegem și punctul de vedere al proprietarilor sugerat de faptul că site-ul este exclusiv în engleză și anume că locația este gândită mai mult pentru turistul vestic decât pentru cel român.

Sursă imagine de cover: Valea Verde Retreat

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.