4 min read

Calatoria in Polonia, la sfarsitul de saptamana prelungit de 1 Decembrie, a fost una din acele decizii pripite, de genul Nu mergem acolo, poate nu-i safe fix in perioada asta sau Hai sa nu mergem dincolo, uite ce pret are zborul! Varsovia a fost solutia de compromis, una din acelea multe pe care oamenii **calatori impatimiti** le iau doar de dragul de a nu sta acasa.

Polonia mai venea si cu niste opinii, ale cunoscutilor si prietenilor nostri, putin cam… negative: O sa va plictisiiiiiiiiti. Orasul e fad, plat, ne repetam – plictisitor!; Pfff, dar de ce mergeti tocmai acolo?; Hm, nu o sa fie cam frig in Varsovia? Mergeti mai bine intr-o destinatie mai calda! Uneori este bine sa ai astfel de prieteni opinionati, fiindca iti setezi asteptarile atat de jos incat pur si simplu nu mai are ce sa te doboare. Si sa ni-i tina Al de sus, fiindca datorita lor, acel weekend a fost deosebit. M-as aventura sa spun ca a fost chiar putin romantic.

Am zburat pentru prima oara cu cei de la Lot. Oh boy. O combinatie interesanta intre al nostru Tarom si un low cost, gen Wizz. Am primit locuri separate in avion, la scaune distanta unul de celalalt. Daca am ripostat putin la checkin in aeroport, ni s-a spus ca trebuie platita taxa separata pentru alegerea locului in avion. Mbuuun. Am avut bafta cu domnisoara de la Cluj care ne-a mutat locurile moca, doar sa stam ca un cuplu in avion. Nu ne-a mai mers la intoarcere insa, cand doamna de la checkin n-a vrut nicicum sa ne mute locurile. Stiti cum incearca germanii sa fie romantici cand spun Schmetterling? Cam asa si ea, atunci cand ne-a zis NU. Nu pricepeam ce-i facusem de era asa de suparata si nepoliticoasa cu noi. Pana la urma s-a rezolvat in avion cu un domn foarte cumsecade care s-a oferit din proprie initiativa sa faca schimb de locuri. Multumiiim!

Am plecat din Cluj pe vreme uscata si relativ calduta, ca sa aterizam intr-o Varsovie de poveste. Varianta de iarna a plimbarilor romantice in ploaie.

Transferul de la aeroport la hotel a fost foarte lejer, se ia direct din aeroport linia de tren S2 sau S3 care traverseaza centrul Varsoviei. Transportul in comun ni s-a parut foarte civilizat si bine pus la punct. Chiar daca mai aveau tramvaie vechi, acestea erau curate si toate aveau aparate de emis bilete unde puteai sa platesti lejer cu cardul wireless. Un bilet poate fi folosit pe toate mijloacele de transport in comun.

Asadar, iata cu ce ne-am ocupat cele 3 zile (si jumatate) in Varsovia:

Proiectie 3D cu bombardamentele asupra Varsoviei din Al Doilea Razboi Mondial

In 1944, cand rusii erau in deplin avant pe contraatac impotriva Germaniei naziste si se apropiau cu pasi repezi de portile Varsoviei, miscarea de rezistenta poloneza a ridicat armele impotriva nemtilor in incercarea de a elibera orasul inaintea sovieticilor si de a afirma suveranitatea Poloniei si legitimitatea Statului Secret Polonez care a condus rascoala. Armata nazista insa, s-a dovedit a fi mult prea puternica, a innabusit revolta si a distrus orasul in proportie de 85% drept represalii.

Situat intr-o cladire din caramida rosie, muzeul prezinta pe doua nivele dificultatile si provocarile prin care au trebuit sa treaca cei ce s-au rasculat impotriva regimului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Explicatiile sunt si in engleza, astfel ca iti va fi usor sa intelegi mai bine istoria. Cel mai impresionant moment au fost cele 5 minute de proiectie 3D, prin care s-a incercat reconstituirea bombardamentelor asupra Varsoviei, cum a fost redus orasul la praf si pulbere in timpul razboiului.

Monede editie speciala

Un fel de Muzeul Bancii Nationale a Romaniei, daca iti place sa vezi cum banii fac lumea asta sa se invarta. Ei, aici, polonezii s-au jucat pur si simplu: muzeul este deosebit de interesant, interactiv si child friendly. Pentru un copil, timpul petrecut acolo este de aur.

Usa de acces in seif
Usa de acces in seif

Eu nu sunt un mare amator de tancuri si avioane, pusti si alte recuzite de razboi, insa muzeul asta m-a cucerit. Aici a fost cat se poate de evident ca Polonia a luat-o in barba in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a invatat din asta. Au vehicule si armament cat pentru zece vieti de-acum inainte si cat n-o sa avem noi cam pe aceeasi perioada de timp. A fost mai mult un show off, ca sa vada prietenii, dar mai ales dusmanii, ca acum au cu ce. Si au cu ce.

In interior, ne-am dat intalnire cu Sobieski. Tabloul de mai jos se numeste Sobieski si romanii.

Sobieski si romanii
Sobieski si romanii
Husar inaripat
Husar inaripat
Masina Enigma
Masina Enigma

4Palatul Culturii si al Stiintei

Seamana cu a noastra Casa Scanteii din Bucuresti sau cu o cladire in stilul Gotham, ilustrata in Batman. Atractia principala este acoperisul, la care ajungi cu liftul in cateva minute. De acolo, te poti bucura de o panorama superba asupra capitalei. Abia ajunsa pe acoperis, pierduta printre zgarie-nori, mi-am dat seama cat de mult imi place acest oras si ca tara, per ansamblu, este cu un nivel, doua peste noi.

5Parcul Regal Lazienki

Resedinta prezidentiala sau Casa Alba a Varsoviei

Parcul este situat in apropierea resedintei prezidentiale, acea Casa Alba a Poloniei. Noi l-am prins la apusul soarelui si nu am reusit sa-i vedem adevarata frumusete. Ne-am plimbat pana la resedinta regala, pe fundal de sunet de lemn uscat, ca sa fim impresionati de fratele mai mic al palatului Schonbrunn din Viena.

Monumentul Chopin
Monumentul Chopin
Cum sa petreci 3 zile in Varsovia
Palatul de pe Apa

Mi-a placut peste masura acest curs de gatit, in care nu doar ca am invatat sa pregatesc celebrele si gustoasele pierogi, dar am si cunoscut multi oameni frumosi si interesanti. Muszaj sa incerci o astfel de activitate, ca sa-ti imbunatatesti tehnicile de gatit si ca sa te distrezi mai mult de jumatate de zi, jucandu-te cu mancarea.

Asa cum elvetienii au Lindt sau cum belgienii au ciocolata lor super delicioasa, tot asa si polonezii il au pe E. Wedel. Si-au deschis asa numitele Cluburi de Ciocolata – in fapt, niste cofetarii in care servesc o groaza de specialitati cu ciocolata. Sa va mai spun ca am fost in fiecare seara intr-una din ele (au mai multe in Varsovia) ca sa incerc cat mai multe din meniul lor? Un meniu destul de grosut. In prima seara, pe baza oboselii, am facut marea greseala de a comanda o bautura de ciocolata si doua specialitati din meniu. Am crezut ca pot sa le duc pe toate, dar m-am inselat. Ah apropo, profita linistit. Stii doar ca, in vacanta, caloriile nu se contorizeaza.

Unde te cazezi in Varsovia?

Cazarea noastra a fost la Hampton by Hilton Warsaw City Centre. L-am ales fiindca era localizat central, aproape de metrou si avea un pret foarte bun pentru acea perioada.

Unde iti recomandam sa mananci in Varsovia?

Am mancat foarte bine la Specjały Regionalne si la Gospoda Kwiaty Polskie – mancaruri traditionale super delicioase: rata cu sirop de merisoare dintr-una din padurile lor celebre pentru productia de merisoare, cotlet de porc cu varza calita, pierogi, ciorba de secara in paine.

Rata cu sos de merisoare, la Specjały Regionalne in Varsovia, Polonia
Rata cu sos de merisoare, la Specjały Regionalne in Varsovia, Polonia
Cotlet de porc cu varza calita, la Specjały Regionalne in Varsovia, Polonia
Cotlet de porc cu varza calita si gem de prune, la Specjały Regionalne in Varsovia, Polonia
Ciorba de fasole in paine, la Gospoda Kwiaty Polskie in Varsovia, Polonia
Ciorba de secara in paine, cu ou si ciuperci, la Gospoda Kwiaty Polskie in Varsovia, Polonia
Mix de pierogi, la Gospoda Kwiaty Polskie in Varsovia, Polonia
Mix de pierogi, la Gospoda Kwiaty Polskie in Varsovia, Polonia
La Gospoda Kwiaty Polskie, in Varsovia, Polonia
La Gospoda Kwiaty Polskie, in Varsovia, Polonia

La finalul acestor trei zile si jumatate, Varsovia nu-mi mai parea atat de straina, atat de plictisitoare cum spuneau unii si altii. Pastreaza inca un aer trist, pe care il duce in spate din perioada razboiului si a comunistilor – il poti observa in principal pe cladiri. Acelasi gri posomorat ca si la noi. Varsovia insa a reusit sa-si depaseasca istoria si sa se transforme, printr-un efort colectiv, intr-o capitala super organizata, cu un transport in comun foarte bine pus la punct, cu super infrastructura, cu oameni care vorbesc engleza mai bine si mai des decat in oricare alta tara est-europeana pe care am vizitat-o, chiar si cei aflati la varste inaintate.

 

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.