2 min read

In pregatirea viitoarei calatorii din 2017 in China, s-a ivit ocazia unei escale de aproape 9 ore in Aeroportul International Hamad din Doha, Qatar. Astfel ca rotitele ni s-au pus in miscare si am zis sa profitam de aceasta oportunitate pentru a vizita capitala Qatarului.

Vin in ajutorul vostru cu informatii nou-noute legat de procedura de obtinere a vizei de tranzit, acum mult mai accesibila romanilor.

Cum aplic pentru a obtine viza de tranzit

Qatar pune la bataie mai multe tipuri de viza, insa momentan vom explica doar pasii obtinerii unei vize de tranzit in Doha.

Viza este acordata pe loc in aeroport cetatenilor proveniti din 33 de state, printre care din pacate Romania nu se regaseste. Pentru romani, in schimb, procedura de obtinere a vizei de tranzit s-a simplificat mult incepand cu noiembrie 2016.

Inainte de aceasta data, calatorul trebuia sa viziteze ambasada Qatarului de la Bucuresti cu un dosar continand: formularul pre-completat si semnat, pasaportul original permanent al aplicantului, copie dupa pasaport, extras de cont pentru ultimele trei luni demonstrand un sold de minim 1020 de euro, copie dupa rezervarea biletului de avion, copie dupa rezervarea la hotel plus o taxa de 25 euro de persoana.

Conform noii proceduri, este suficient sa completam un formular online si sa facem dovada rezervarii biletelor de avion (zborurile dus-intors trebuie neaparat operate de cei de la Qatar Airways). In termen de maxim 7 zile lucratoare, vei primi pe mail o pre-aprobare. In momentul aterizarii in Doha, aceasta trebuie prezentata, impreuna cu pasaportul in original (valid pentru inca minim 6 luni in momentul calatoriei) si impreuna cu o confirmare a biletelor de avion (dus-intors), celor de la Biroul de Imigrari. Partea cea mai buna a noii proceduri face ca aceasta viza sa fie acum acordata gratuit.

Desi simplificarea procedurii de obtinere a vizei de tranzit pentru Qatar vine ca o urmare a deciziei Ministerului lor de Interne de a impulsiona turismul, totusi cei de la Biroul de Imigrari pot in continuare sa refuze oferirea acesteia.

Cum pot fi considerat eligibil pentru a obtine viza de tranzit

Intai de toate, trebuie sa te asiguri ca escala are o durata de minim 5 ore, pentru a fi considerat eligibil.

Timingul pentru completarea formularului online este deosebit de important. Nu se poate aplica decat cu minim trei luni inainte de data la care ar trebui sa ajungi in Doha. De exemplu, in cazul nostru, pentru o calatorie in prima jumatate a lui martie 2017, cererea pentru pre-aprobare trebuie trimisa cel mai devreme in a doua jumatate a lui ianuarie 2017.

Pre-aprobarea tine loc de viza valabila pentru o singura intrare in tara si pentru maxim 96 de ore.

Totusi, daca ai ghinionul de a nu primi viza in aeroport, cei de la Qatar Airways sunt dispusi sa iti gaseasca un alt zbor pentru destinatia finala, astfel incat escala sa fie mai scurta (in limita posibilitatilor).

Ce alte servicii mai sunt oferite de cei de la Qatar Airways?

In anumite cazuri, Qatar Airways poate oferi servicii speciale pasagerilor tranzitand Aeroportul International Hamad, daca anumite criterii sunt intrunite.

Cazare in Hotelul Aeroportului International Hamad

Poti fi considerat eligibil sa beneficiezi de aceasta cazare in hotelul aeroportului daca:

  • nu exista nici o conexiune spre destinatia ta finala in mai putin de 8 ore
  • timpul de tranzit in Doha este intre 8 si 24 de ore
  • zborul tau final nu este spre Abu Dhabi, Bahrain, Dubai, Kuwait, Muscat, Ras Al Khaimah sau Sharjah.

Pentru a confirma daca esti eligibil si pentru a rezerva cazarea, se recomanda sa suni la biroul Qatar Airways din Bucuresti.

Tur gratuit al capitalei Qatar, Doha

Posibilitatea de a fi inclus intr-unul din aceste grupuri tine strict de acordarea sau refuzul vizei de tranzit, de catre cei de la Biroul de Imigrari. Important de mentionat este ca acest tur este oferit gratuit.

Daca viza a fost acordata, trebuie sa te adresezi celor de la Biroul „Doha City Tour”, localizat in Terminalul B, intre magazinele Mont Blanc si WH Smith.

Doar patru tururi sunt organizate in fiecare zi, la orele 8, 11, 16 si 20. Perioada de timp in care poti sa inscrii in grup este destul de stransa, iar adunarea grupului se face cu o ora inainte de ora de plecare spre capitala.

Turul include patru obiective turistice importante: The Pearl-Qatar, pentru shopping de calitate si experiente culinare; Katara Cultural Village, un centru dedicat artei si traditiilor qatareze; Souq Waqif, o piata de articole lucrate manual si multe condimente si, nu in ultimul rand, Muzeul Artei Islamice.

Sursa imagine: Flickr/ Wiertz Sébastien

Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.

Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.