Xi’an a fost a doua oprire in calatoria noastra din China, intr-una din primele capitale ale fostului imperiu. Este un oras tanar, mult mai aerisit si mai molcom decat Beijing, cu oameni ceva mai prietenosi. Crearea unor sisteme de referinta prezinta numeroase avantaje, iar faptul ca mi-a dat impresia unui oras hip, in plina expansiune precum Cluj (in comparatie cu capitala), m-a ajutat sa ma simt mai aproape de casa.
Acum. De ce sa iti prezint cateva motive pentru care sa nu vizitezi Xi’an? Fiindca, asa cum aveam sa descopar la finalul celor doua zile, pur si simplu acest oras nu este pentru oricine. In baza referintelor mai sus numite, Xi’an este o comoara de asezare, cu numeroase surprize pentru ochii celor care au rabdare sa-i descopere farmecul.
1Daca vrei sa mananci iar si iar si iar aceeasi mancare pe care o mananci acasa
Xi’an este mama galustelor chinezesti, cu mai mult de 44 de sortimente de dumplings. Noi ne-am bucurat in prima seara de nu mai putin de 8 feluri, care doar ne-au deschis apetitul. Ar fi pacat sa ratezi o astfel de degustare.
2Daca nu suporti fuziunea dintre traditional si modern
Te zgarie pe retina atunci cand vizitezi un oras si observi o fortificatie absolut superba la cativa metri distanta de zgarie nori, intr-o impletire a modernului cu traditionalul? Atunci Xi’An nu e de tine: centrul orasului este ingradit de un zid imens de aparare construit cu mai bine de 6 secole in urma. In jurul lui, cat se poate vedea cu ochiul liber, se ridica blocuri pentru locuinte cu zeci de etaje, stand marturie unui oras in continua expansiune, mare parte din ea generata de explozia turismului din jurul Armatei de Teracota. Astfel de panorame sunt o bucurie pentru o imaginatie jucausa.
3Daca vrei sa vezi si sa simti poluarea din orasele dezvoltate ale Chinei
Iti mai aduci aminte de numeroasele stiri si filmulete care circulau pe net in 2016, cu localnici care priveau soarele pe niste ecrane? Ciudat, zici? Acest fenomen, numit poluare, este o realitate trista si am fost afectati direct, pe timpul sederii in Beijing. Am evitat sa scoatem masca la purtare, desi aveam cel mai paranoic tare model, o masca M3 din cele folosite in constructii. Xi’an ne-a surprins in mod placut cu nori normali de ploaie, trafic mai cuminte si aer mai respirabil. Ghidul ne spunea ca am avut un ghinion teribil – fusese senin si cald cu o zi inainte sa ajungem si urma sa se insenineze din nou a doua zi dupa plecarea noastra. Sau asa sustineau cei care prezentau vremea la televizor.
4Daca sa incerci mancare noua inseamna pentru tine o portie de bruschete mai deosebite
Te bucuri de cinele romantice si linistite in restaurante, cu meniu ales cu grija? Atunci s-ar putea sa ai o problema in Xi’An. Ai vizitat toate street food-urile din Thailanda, Vietnam si Cambodgia si ti-ai zis ca nu pot fi altele mai misto? Iti mai dau o sansa ca sa te razgandesti! In Cartierul Musulman din Xi’an am petrecut ore bune de culoare, bucurie, sunete, mirosuri dintre cele mai felurite cu oameni dintre cei mai diversi.
Si unii dintre cei mai fericiti pe care mi-a fost dat sa-i vad pana acum! Pana si cea mai paranoica sau pretentioasa persoana, care-si spune ca mancarea de pe strada e câh sau ca doar cea selectata din meniul unui restaurant e safe, nu poate rezista tentatiei de a nu savura macar un suc de rodii. Si sa iasa vie din aceasta experienta. Si poate chiar sa-si doreasca s-o repete.
5Daca nu te atrag templele
Ti se pare treaba plictisitoare, inutila si de lunga durata asta cu vizitarea templelor? Hai, incearca sa vezi daca mai este vreun restaurant care accepta rezervari de ultim moment. In Cartierul Musulman din Xi’an am dat peste un hidden gem – Marea Moschee din Xi’an. In toata agitatia aia din bazar si de pe street food, linistea din curtea Moscheii a parut mana cereasca. Intrarea se plateste cu vreo cativa yuani, insa doar odata ajuns in interiorul curtii, intelegi de ce aceasta Moschee este cea mai mare din China. In plus, o vizita la pagoda din apropierea fantanii muzicale este un must-do.
6Daca platesti mereu primul pret cerut de vanzator, fara sa negociezi
Lasa-ma sa ghicesc: esti genul de persoana pe care o cuprinde rusinea groaza doar la gandul ca trebuie sa negocieze un pret in bazar? Iti vine sa fugi mancand pamantul cand ii observi pe altii cum negociaza? Ai prefera sa platesti pretul intreg sau, chiar sa nu cumperi decat sa tragi de vanzator? Mmmm, da-mi te rog un mail cu pasii pe care i-ai urmat pentru a aduna si eu o mica avere ridica si eu un mic imperiu. Localnicilor le place la nebunie sa negocieze! Te privesc urat daca nici macar nu vrei sa incerci si te considera nevrednic de a purta/folosi lucrul achizitionat de la ei.
Legenda spune ca negocierea ar trebui sa porneasca de la jumatate din pretul afisat/cerut de vanzator. Nu fi naiv/timid! Incepe si tu de la a sasea parte din pretul cerut de ei. Vor ridica tonul la tine, se vor autovictimiza (Poftim?! E prea putin! Mie ce-mi mai ramane?!, E un pret ridicol! etc), iti vor cere chiar si cu 20 de yuani in plus doar ca sa nu lase dupa tine. Nu ceda! La inceput e mai greu, pana cand te fixezi pe un pret care crezi ca merita, insa odata ce-ai ajuns la acel prag, nu lasa de el nici in ruptul capului.
Strategia mea:
- nu ma aratam interesata in produsul respectiv, desi uneori il voiam cu o nebunie patologica;
- incepeam negocierea de la un pret ridicol de mic, ca sa am de unde sa cresc pana ajungeam la pretul „de merit”;
- daca vanzatorul nu lasa dupa mine, asezam produsul la loc si plecam: in 9 cazuri din 10, eram strigata sa ma intorc si sa cumpar la pretul dorit de mine.
Sa nu confundam negocierea intr-un bazar din mijlocul orasului cu negocierea la sange a unui ceai in the middle of nowhere, in Hymalaya. Foloseste-ti bunul simt si judecata, in functie de situatie, fiindca pentru cel din urma exemplu, iti meriti pietrele si ocara, pe sistemul Play stupid games, win stupid prizes.
7Daca nu-ti plac monumentele unice, nemaintalnite in lume
Iti aduci aminte cu mandrie ziua in care orasul tau a fost inclus in Patrimoniul Unesco? Da, nici noi! Asa ca lasa invidia, citeste cate ceva despre Armata de Teracota si ia-ti aripile spre Xi’an. Acest schimb de experienta o sa te invete tot despre monumentele unice, unele mai vechi decat tara de unde te tragi, pe care nu mai ai ocazia sa le intalnesti in nici o alta parte a lumii.
Oricat ar suna de nebunesc Avem armata, avem valoare, Xi’an chiar aduce un plus de valoare Chinei si lumii intregi, de cand cu descoperirea, in 1974, a soldatilor de teracota din armata lui Qin Shi Huang, primul imparat al Chinei. Locul abunda in turisti si s-ar putea spune ca a devenit deja mult prea comercial, insa faptul ca vezi soldatii pe viu, in acelasi loc in care fusesera ingropati de catre imparat, te marcheaza pe vecie.
Uite un fun fact: soldatii de teracota erau, in starea lor originala, pictati in diverse culori, insa in momentul in care sunt excavati, isi pierd rapid culoarea la contactul cu aerul.
Cel mai sweet aspect care tine de aceasta armata este infiintarea unui spital al soldateilor de teracota, cu tot felul de scannere, paturi de tratament si o nebunie de alta aparatura, cu scopul de a reconstitui si de a readuce oarecum la viata singurele dovezi palpabile ale unei epoci demult apuse.
Iti multumim ca ai citit acest articol, daca ai o intrebare sau sugestie, te invitam sa adaugi un comentariu.
Daca ti-a placut acest articol, am aprecia un LIKE & SHARE. De asemenea, te invitam sa ne urmaresti pe Facebook si pe Instagram.